Pieczywo


  • Bagietka: długa bułka pusta w środku i chrupiąca na zewnątrz, wyrabiana z mąki pszennej, wody i drożdży; bagietka ma ok. 5-6 cm szerokości i 1 m długości; popularna w kuchni francuskiej.
  • Bajgiel: pieczywo w kształcie oponki, wyrabiane z mąki pszennej, wody i drożdży.
  • Brioche (Brioszka): śniadaniowa, maślana bułeczka, wyrabiana mąki pszennej, masła, jajek i drożdży; popularna w kuchni francuskiej i włoskiej.
  • Bułka tarta: produkt powstały w wyniku drobnego zmielenia bądź starcia suchego pieczywa; stosowana jako składnik panierki lub do posypania formy na ciasto, aby zapobiec przywieraniu.
  • Ciabatta: płaski, prostokątny, biały chleb z dużymi dziurami w środku i chrupiącą skórką, wyrabiany z mąki pszennej, wody i droższy; populara w kuchni włoskiej.
  • Chałka: słodka bułka w postaci zaplecionego warkocza, posypana maślaną kruszonką, wyrabiana z mąki pszennej i drożdży; popularna w kuchni żydowskiej i polskiej.
  • Croissant: rogalik z ciasta francuskiego; popularny w kuchni francuskiej.
  • Grahamka: mała, okrągła bułeczka, wyrabiana z mąki graham.
  • Grissini: paluszki chlebowe wyrabiane z mąki pszennej, wody, oliwy i drożdży; popularne w kuchni włoskiej
  • Kajzerka: mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma bruzdami na wierzchu, wyrabiana z mąki pszennej, wody i drożdży; popularna w kuchni austriackiej, niemieckiej, węgierskiej i polskiej.
  • Maca: płaski placek o kształcie owalnym, kwadratowym lub prostokątnym, wyrabiany z mąki pszennej i wody; popularny w kuchni żydowskiej.
  • Naan: płaski chlebek w kształcie dużej kropli, wyrabiany z mąki pszennej, mleka i drożdży; popularny w kuchni indyjskiej.
  • Obwarzanek krakowski: spiralnie skręcone pieczywo o owalnym kształcie, z otworem w środku, przypominające pierścień, posypane makiem lub sezamem, wyrabiane z mąki pszennej, wody i drożdży.
  • Panko: produkt powstały w wyniku grubego zmielenia bądź starcia suchego pieczywa; stosowana jako składnik panierki; w odróżnieniu od bułki tartej ma większe, chropowate kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą panierkę; popularna w kuchni azjatyckiej.
  • Pita: okrągły, płaski chlebek, wyrabiany z mąki pszennej, wody i drożdży; ciasto pęcznieje podczas pieczenia tworząc kieszonkę na farsz; popularny w kuchni arabskiej.
  • Pumpernikiel: razowy chleb pieczony na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem miodu lub melasy; sprzedawany w formie cienkich kwadratowych lub okrągłych kromek szczelnie zapakowanych.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress