26 posts in category Desery

Mazurek kajmakowy z czerwonymi porzeczkami

Ciasto na kruchym spodzie wypełnione masą kajmakową (na bazie śmietanki kremówki, cukru i masła) udekorowany czerwonymi porzeczkami i prażonymi płatkami migdałów   To zdecydowanie mój najpyszniejszy mazurek w całym wszechświecie :) Kruchość ciasta, słodycz kajmaku, kwaśność czerwonych porzeczek i chrupkość prażonych ... Continue Reading

Domowy kajmak = cudowna mleczna słodycz

Klasyczna masa kajmakowa ze śmietanki kremówki lub mleka, cukru (fruktozy lub ksylitolu) i masła   Ten, kto choć raz spróbował, ten wie jak pyszne jest dulce de leche, czyli krem kajmakowy :) Można go kupić gotowy w słoiczkach lub w puszkach albo w prosty sposób zrobić samemu np. z fruktozą czy z ksylitolem i tym samym obniżyć ... Continue Reading

Mini mazurki jaglane na kruchym, bakaliowym spodzie

Mazurek w wersji mini na kruchym spodzie (na bazie migdałów, suszonych daktyli, masła orzechowego, oleju kokosowego i kakao) z masą jaglaną (na bazie kaszy jaglanej, nerkowców, mleka, syropu kokosowego) z dodatkiem dżemu malina-granat obsypany wiórkami kokosowymi namoczonymi w syropie grenadyna   Kategoria: Desery → Ciastka i ... Continue Reading

Wielkanocna babka drożdżowa

Ciasto na bazie mąki pszennej, drożdży, jaj, cukru, mleka i masła   Baby! Ach te Baby!!! A ta babka jest niczego sobie – wilgotna, rumiana i gotowa zaspokoić Twoją żądzę jedzenia tu i teraz :)   Kategoria: Desery → Ciasta   Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: babka ... Continue Reading

Sernico Classico z nutką dekadencji

Klasyczny, puszysty, delikatny sernik na bazie mielonego twarogu, jajek, cukru, wanilii, masła, śmietany tortowej i mąki ziemniaczanej polany kajmakiem i przyprószony płatkami migdałów    Kategoria: Desery → Ciasta Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (wersja z ksylitolem lub fruktozą), ... Continue Reading

Klasyczne czekoladowe brownie z konfiturą wiśniową

Ciasto na bazie gorzkiej i mlecznej czekolady, masła, mąki, jajek, cukru muscavado z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek   Jakie powinno być idealne Brownie? Odpowiedź jest prosta – musi mieć wilgotny, mocno czekoladowy środek, chrupiącą, delikatną skorupkę i posmak włoskich orzechów. A jeżeli do tego wszystkiego dodamy ... Continue Reading

Trójmus na Brownie z lustrzaną polewą

4-warstwowy tort (mus czekoladowy, mus malinowy, mus waniliowy na spodzie mocno czekoladowego brownie) przykryty błyszczącą polewą i udekorowany świeżymi malinami   Kategoria: Desery → Torty Kuchnia według diety: Bezglutenowa   Porcja: Tort o średnicy 25 cm i wysokości 7 cm Czas przygotowania: 5 h (35 minut na przygoto... Continue Reading

Creme Brulee, czyli bajeczny deser prosto z Francji

Waniliowy krem ze śmietanki kremówki, żółtek i cukru uwieńczony warstwą chrupiącego karmelu   Kremowa lekkość i odgłos pękającej, cukrowej skorupki sprawia, że creme brulee to bajeczna kwintesencja francuskiego cukiernictwa.   Kategoria: Desery → Musy i Kremy Kuchnia według stron świata: Francuska Kuchnia według ... Continue Reading

Jabłkowe róże po francusku

Plasterki jabłek z dżemem morelowym i cynamonem zapieczone w cieście francuskim na kształt pączków róży, idealne na Walentynki   Kategoria: Desery → Ciastka i Ciasteczka Kuchnia według stron świata: Francuska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: 8 róż Czas przygotowania: 1 h (20 minut na przygotowanie ... Continue Reading

Puk puk tu św. Walenty – Aksamitne trufle a’la tiramisu

Trufle w kształcie serca z nadzieniem z mlecznej czekolady, serka mascarpone i likieru amaretto przyprószone kakao idealne na Walentynki   Kategoria: Desery → Praliny i Trufle Kuchnia według stron świata: Włoska Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska   Porcja: 24 praliny w kształcie serduszek o wymiarach ... Continue Reading

Churros z sosem czekoladowym

Chrupiące ciastka w formie rurek o przekroju w kształcie gwiazdki, wytwarzane z ciasta parzonego (na bazie mąki pszennej, wody, masła i jajek), smażone w głębokim tłuszczu, obsypane cukrem z cynamonem i maczane w sosie czekoladowym   Chocolate con churros to popularny deser w Hiszpanii, a także krajach Ameryki Łacińskiej (głównie w ... Continue Reading

Faworki Babci Jadzi

Chrupkie ciastka w kształcie kokardki na bazie mąki pszennej, żółtek, kwaśnej śmietany, spirytusu i aromatu rumowego smażone na smalcu   Karnawał u Lutoborskich bez faworków, to jak wigilia bez śledzika :) Oczywiście najlepiej smakują zrobione w wersji homemade – kruchutkie i chrupiące, wręcz rozpływające się w ustach. ... Continue Reading

Tort czekoladowy z kulkami Maltesers

Dwie warstwy czekoladowego biszkoptu przełożone chrupiącą warstwą z mlecznej czekolady z chrupkami ryżowymi, czekoladowym musem, dżemem z czarnej porzeczki, oblane czekoladowym ganachem i udekorowane czekoladowymi kulkami Maltesers    Macie czasem ochotę ponarzekać na swoje teściowe??? Bo ja tak! Sęk w tym, że mam to cholerne ... Continue Reading

Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

Deser  na bazie mleka, śmietanki kremówki, cukru, żelatyny z dodatkiem ziarenek maku, polana powidłami śliwkowymi   Kategoria: Desery → Musy i Kremy Kuchnia według stron świata: Włoska z polskim akcentem Kuchnia według diety: Bezglutenowa   Porcja: 6 porcji po ok. 80 ml Czas przygotowania: 40 minut + 5 godzin na stęże... Continue Reading

Świąteczne praliny serowo-makowe

Masa makowa otoczona masą serową, zamknięta w skorupce z białej czekolady, polana musem truskawkowym i posypana jadalnym brokatem w złotym kolorze   W te święta osiągnęłam efekt WOW!!! Nawet odtańczyłam w kuchni taniec radości. Co prawda Muffin troszkę dziwnie się na mnie patrzył, ale że lubi skakać, po chwili skakał ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress