8 posts in category Wielkanoc

Mazurek kajmakowy z czerwonymi porzeczkami

Ciasto na kruchym spodzie wypełnione masą kajmakową (na bazie śmietanki kremówki, cukru i masła) udekorowany czerwonymi porzeczkami i prażonymi płatkami migdałów   To zdecydowanie mój najpyszniejszy mazurek w całym wszechświecie :) Kruchość ciasta, słodycz kajmaku, kwaśność czerwonych porzeczek i chrupkość prażonych ... Continue Reading

Jajka faszerowane w skorupkach pod pierzynką z bułki tartej

Jajka ugotowane na twardo, zmielone wraz cebulą i koperkiem, włożone ponownie do połówek skorupek, przykryte pierzynką z bułki tartej z grahamki i przypieczone na maśle klarowanym   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia ... Continue Reading

Mini mazurki jaglane na kruchym, bakaliowym spodzie

Mazurek w wersji mini na kruchym spodzie (na bazie migdałów, suszonych daktyli, masła orzechowego, oleju kokosowego i kakao) z masą jaglaną (na bazie kaszy jaglanej, nerkowców, mleka, syropu kokosowego) z dodatkiem dżemu malina-granat obsypany wiórkami kokosowymi namoczonymi w syropie grenadyna   Kategoria: Desery → Ciastka i ... Continue Reading

Wielkanocna babka drożdżowa

Ciasto na bazie mąki pszennej, drożdży, jaj, cukru, mleka i masła   Baby! Ach te Baby!!! A ta babka jest niczego sobie – wilgotna, rumiana i gotowa zaspokoić Twoją żądzę jedzenia tu i teraz :)   Kategoria: Desery → Ciasta   Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: babka ... Continue Reading

Tradycyjny żurek z białą kiełbasą, jajkiem i świeżym majerankiem

Zupa na bazie mięsnego wywaru, zakwasu żytniego, prawdziwków, czosnku, chrzanu i  majeranku z dodatkiem gotowanej, białej kiełbasy oraz jajka na twardo    Kategoria: Zupy Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: 1,5 l żurku Czas przygotowania: 1,5 ... Continue Reading

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

Mini frittaty z jajek, szynki parmeńskiej (lub szwardzwaldzkiej), suszonych pomidorów, pieczarek z dodatkiem kiełków rzeżuchy lub lucerny   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie Kuchnia według stron świata: Włoska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: 6 Czas przygotowan... Continue Reading

Sernico Classico z nutką dekadencji

Klasyczny, puszysty, delikatny sernik na bazie mielonego twarogu, jajek, cukru, wanilii, masła, śmietany tortowej i mąki ziemniaczanej polany kajmakiem i przyprószony płatkami migdałów    Kategoria: Desery → Ciasta Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (wersja z ksylitolem lub fruktozą), ... Continue Reading

Pasztet z sosem a’la Cumberland

Potrawa na bazie 7 rodzajów mięsa, cebuli, czosnku, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, jajek, kajzerek, smalcu, bułki tartej oraz zestawu przypraw podana z sosem na bazie konfitury z borówki brusznicy, chrzanu oraz musztardy dijon   Pasztet z sosem a’la Cumberland tworzy mistrzowskie połączenie :) Na tyle mistrzowskie, że ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress