3 posts in category Tłusty Czwartek i Ostatki

Churros z sosem czekoladowym

Chrupiące ciastka w formie rurek o przekroju w kształcie gwiazdki, wytwarzane z ciasta parzonego (na bazie mąki pszennej, wody, masła i jajek), smażone w głębokim tłuszczu, obsypane cukrem z cynamonem i maczane w sosie czekoladowym   Chocolate con churros to popularny deser w Hiszpanii, a także krajach Ameryki Łacińskiej (głównie w ... Continue Reading

Ranking najlepszych warszawskich pączków według Jajka i Boczku

  Tłusty Czwartek to już tradycja i gdy tylko pomyślę o cieplutkich, puchatych pączusiach, lepkich od lukru paluszkach i różanej konfiturze na czubku nosa, od razu me serce wypełnia się słodyczą. Ale jak grzeszyć to już na całego i dlatego właśnie co roku jak bumerang powraca pytanie „Gdzie zjeść te najpyszniejsze, ... Continue Reading

Faworki Babci Jadzi

Chrupkie ciastka w kształcie kokardki na bazie mąki pszennej, żółtek, kwaśnej śmietany, spirytusu i aromatu rumowego smażone na smalcu   Karnawał u Lutoborskich bez faworków, to jak wigilia bez śledzika :) Oczywiście najlepiej smakują zrobione w wersji homemade – kruchutkie i chrupiące, wręcz rozpływające się w ustach. ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress