14 posts in category Boże Narodzenie

Sernico Classico z nutką dekadencji

Klasyczny, puszysty, delikatny sernik na bazie mielonego twarogu, jajek, cukru, wanilii, masła, śmietany tortowej i mąki ziemniaczanej polany kajmakiem i przyprószony płatkami migdałów    Kategoria: Desery → Ciasta Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (wersja z ksylitolem lub fruktozą), ... Continue Reading

Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

Deser  na bazie mleka, śmietanki kremówki, cukru, żelatyny z dodatkiem ziarenek maku, polana powidłami śliwkowymi   Kategoria: Desery → Musy i Kremy Kuchnia według stron świata: Włoska z polskim akcentem Kuchnia według diety: Bezglutenowa   Porcja: 6 porcji po ok. 80 ml Czas przygotowania: 40 minut + 5 godzin na stęże... Continue Reading

Świąteczne praliny serowo-makowe

Masa makowa otoczona masą serową, zamknięta w skorupce z białej czekolady, polana musem truskawkowym i posypana jadalnym brokatem w złotym kolorze   W te święta osiągnęłam efekt WOW!!! Nawet odtańczyłam w kuchni taniec radości. Co prawda Muffin troszkę dziwnie się na mnie patrzył, ale że lubi skakać, po chwili skakał ... Continue Reading

Rollmaki, czyli zakręcone, drożdżowe bułeczki z makiem

Ciastka na bazie mąki pszennej, drożdży, jaj, cukru, mleka wypełnione masą makową z niebieskiego maku, miodu, masła, śmietanki kremówki, orzechów włoskich, migdałów i rodzynek oblane lukrem   Kategoria: Desery → Ciastka i Ciasteczka Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Por... Continue Reading

Śledź po grecku

Kawałki filetów śledziowych schowane pod cebulowo-marchewkową pierzynką   Wigilia bez śledzia to jak ..... nie wiem co :) U Lutoborskich na wigilijnym stole królują śledzie i zawsze można znaleźć jakiegoś dla siebie. Tym razem jeden z moich ulubionych śledzi - śledź po grecku pod słodko-kwaśną pierzynką z cebuli, ... Continue Reading

Pasztet z sosem a’la Cumberland

Potrawa na bazie 7 rodzajów mięsa, cebuli, czosnku, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, jajek, kajzerek, smalcu, bułki tartej oraz zestawu przypraw podana z sosem na bazie konfitury z borówki brusznicy, chrzanu oraz musztardy dijon   Pasztet z sosem a’la Cumberland tworzy mistrzowskie połączenie :) Na tyle mistrzowskie, że ... Continue Reading

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Kompot na bazie jabłek i pomarańczy oraz suszonych owoców: śliwek, moreli, gruszek, żurawiny z dodatkiem cynamonu, kardamonu, anyżu i goździków   Kategoria: Napoje Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegańska, Wegetariańska, Kuchnia Fit   Porcja: ok. 3 l Czas ... Continue Reading

Bigos staropolski na bogato

Potrawa na bazie 4 rodzajów mięsa, kiszonej i słodkiej kapusty, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, jabłek, cebuli, czosnku oraz mieszanki przypraw z dodatkiem czerwonego wina, śliwowicy i miodu   Kategoria: Dania mięsne Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diet: Dla Diabetyków, Bezglutenowa   Porcja: ... Continue Reading

Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi i gwiezdnym pyłem

Ciasto na bazie mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, kakao, przyprawy do piernika, jajek, mleka, mlecznej czekolady, masła, miodu oraz cukru trzcinowego muscovado, przełożone powidłami śliwkowymi, oblane polewą z gorzkiej czekolady i posypany jadalnym brokatem   Kategoria: Desery → Ciasta Kuchnia według stron świata: Polska Ku... Continue Reading

Klasyczny czerwony barszcz z uszkami

Zupa na bazie bulionu warzywnego, buraków, jabłek, suszonych śliwek i wywaru z suszonych grzybów z niewielkimi pierożkami z mąki pszennej, jaj i wody wypełnionymi farszem z prawdziwków i podgrzybków   Kategoria: Zupy Kategoria według kuchni świata: Polska Kategoria według diety: Wegetariańska   Porcja: 4 l barszczu i ... Continue Reading

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami okraszone cebulką

Ciasto na bazie mąki pszennej, jaj i wody wypełnione farszem z kiszonej kapusty, prawdziwków i podgrzybków z dodatkiem cebuli podsmażonej ma maśle klarowanym   Uwielbiam Boże Narodzenie właśnie za pierogi z kapustą i grzybami :) Oczywiście tylko i wyłącznie w wersji mojej mamy i żadnej innej :) Smak mięciutkiego ciasta i ... Continue Reading

Śledź pod buraczkiem

Kawałki filetów śledziowych schowane pod pierzynką z buraków, ziemniaków, cebuli, jajek, śmietany, majonezu, koperku i pietruszki   Śledzie mogłabym jeść codziennie, ale śledzia pod buraczkiem to i ze dwa razy dziennie :) Każdy, kto spróbuje tego śledzia prosi mnie o przepis. Ba! Nawet ci, co go nie próbowali ślinią się ... Continue Reading

Świąteczne Pierniczki

Ciasteczka na bazie mąki pszennej, kakao, cukru trzcinowego muscovado, przyprawy do piernika, jajek, miodu i masła, udekorowane czekoladową polewą i kolorową posypką   Jak co roku, tuż przed Mikołajkami uruchamiam moją fabrykę pierników :) Cały dom wypełnia wtedy cudowny, korzenny aromat, a to znak, że idą święta. Fantazja w ... Continue Reading

Tatar ze śledzia na pumperniklu

Drobno posiekany filet śledziowy z dodatkiem jajek, warzyw i przypraw podany na razowym chlebie z mąki żytniej z dodatkiem miodu   Kategoria: Dania rybne i owoce morza, Przystawki i Przekąski → Kanapki i Grzanki Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa (bez pumperniklu), Kuchnia ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress