26 posts in category Dania świąteczne

Mazurek kajmakowy z czerwonymi porzeczkami

Ciasto na kruchym spodzie wypełnione masą kajmakową (na bazie śmietanki kremówki, cukru i masła) udekorowany czerwonymi porzeczkami i prażonymi płatkami migdałów   To zdecydowanie mój najpyszniejszy mazurek w całym wszechświecie :) Kruchość ciasta, słodycz kajmaku, kwaśność czerwonych porzeczek i chrupkość prażonych ... Continue Reading

Jajka faszerowane w skorupkach pod pierzynką z bułki tartej

Jajka ugotowane na twardo, zmielone wraz cebulą i koperkiem, włożone ponownie do połówek skorupek, przykryte pierzynką z bułki tartej z grahamki i przypieczone na maśle klarowanym   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia ... Continue Reading

Mini mazurki jaglane na kruchym, bakaliowym spodzie

Mazurek w wersji mini na kruchym spodzie (na bazie migdałów, suszonych daktyli, masła orzechowego, oleju kokosowego i kakao) z masą jaglaną (na bazie kaszy jaglanej, nerkowców, mleka, syropu kokosowego) z dodatkiem dżemu malina-granat obsypany wiórkami kokosowymi namoczonymi w syropie grenadyna   Kategoria: Desery → Ciastka i ... Continue Reading

Wielkanocna babka drożdżowa

Ciasto na bazie mąki pszennej, drożdży, jaj, cukru, mleka i masła   Baby! Ach te Baby!!! A ta babka jest niczego sobie – wilgotna, rumiana i gotowa zaspokoić Twoją żądzę jedzenia tu i teraz :)   Kategoria: Desery → Ciasta   Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: babka ... Continue Reading

Tradycyjny żurek z białą kiełbasą, jajkiem i świeżym majerankiem

Zupa na bazie mięsnego wywaru, zakwasu żytniego, prawdziwków, czosnku, chrzanu i  majeranku z dodatkiem gotowanej, białej kiełbasy oraz jajka na twardo    Kategoria: Zupy Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: 1,5 l żurku Czas przygotowania: 1,5 ... Continue Reading

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

Mini frittaty z jajek, szynki parmeńskiej (lub szwardzwaldzkiej), suszonych pomidorów, pieczarek z dodatkiem kiełków rzeżuchy lub lucerny   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie Kuchnia według stron świata: Włoska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: 6 Czas przygotowan... Continue Reading

Sernico Classico z nutką dekadencji

Klasyczny, puszysty, delikatny sernik na bazie mielonego twarogu, jajek, cukru, wanilii, masła, śmietany tortowej i mąki ziemniaczanej polany kajmakiem i przyprószony płatkami migdałów    Kategoria: Desery → Ciasta Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (wersja z ksylitolem lub fruktozą), ... Continue Reading

Jabłkowe róże po francusku

Plasterki jabłek z dżemem morelowym i cynamonem zapieczone w cieście francuskim na kształt pączków róży, idealne na Walentynki   Kategoria: Desery → Ciastka i Ciasteczka Kuchnia według stron świata: Francuska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: 8 róż Czas przygotowania: 1 h (20 minut na przygotowanie ... Continue Reading

Królewski drink na Walentynki, czyli Kir Royal

Słodki aperitif na bazie aksamitnego likieru crème de cassis i prosecco   Jeżeli chcesz, aby Twoja dama serca poczuła się jak prawdziwa księżniczka, w Walentynki zaserwuj jej iście królewski drink.   Kategoria: Napoje → Napoje alkoholowe Kuchnia według stron świata: Francuska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglut... Continue Reading

Puk puk tu św. Walenty – Aksamitne trufle a’la tiramisu

Trufle w kształcie serca z nadzieniem z mlecznej czekolady, serka mascarpone i likieru amaretto przyprószone kakao idealne na Walentynki   Kategoria: Desery → Praliny i Trufle Kuchnia według stron świata: Włoska Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska   Porcja: 24 praliny w kształcie serduszek o wymiarach ... Continue Reading

Churros z sosem czekoladowym

Chrupiące ciastka w formie rurek o przekroju w kształcie gwiazdki, wytwarzane z ciasta parzonego (na bazie mąki pszennej, wody, masła i jajek), smażone w głębokim tłuszczu, obsypane cukrem z cynamonem i maczane w sosie czekoladowym   Chocolate con churros to popularny deser w Hiszpanii, a także krajach Ameryki Łacińskiej (głównie w ... Continue Reading

Ranking najlepszych warszawskich pączków według Jajka i Boczku

  Tłusty Czwartek to już tradycja i gdy tylko pomyślę o cieplutkich, puchatych pączusiach, lepkich od lukru paluszkach i różanej konfiturze na czubku nosa, od razu me serce wypełnia się słodyczą. Ale jak grzeszyć to już na całego i dlatego właśnie co roku jak bumerang powraca pytanie „Gdzie zjeść te najpyszniejsze, ... Continue Reading

Faworki Babci Jadzi

Chrupkie ciastka w kształcie kokardki na bazie mąki pszennej, żółtek, kwaśnej śmietany, spirytusu i aromatu rumowego smażone na smalcu   Karnawał u Lutoborskich bez faworków, to jak wigilia bez śledzika :) Oczywiście najlepiej smakują zrobione w wersji homemade – kruchutkie i chrupiące, wręcz rozpływające się w ustach. ... Continue Reading

Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

Deser  na bazie mleka, śmietanki kremówki, cukru, żelatyny z dodatkiem ziarenek maku, polana powidłami śliwkowymi   Kategoria: Desery → Musy i Kremy Kuchnia według stron świata: Włoska z polskim akcentem Kuchnia według diety: Bezglutenowa   Porcja: 6 porcji po ok. 80 ml Czas przygotowania: 40 minut + 5 godzin na stęże... Continue Reading

Świąteczne praliny serowo-makowe

Masa makowa otoczona masą serową, zamknięta w skorupce z białej czekolady, polana musem truskawkowym i posypana jadalnym brokatem w złotym kolorze   W te święta osiągnęłam efekt WOW!!! Nawet odtańczyłam w kuchni taniec radości. Co prawda Muffin troszkę dziwnie się na mnie patrzył, ale że lubi skakać, po chwili skakał ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress