9 posts in category Dania rybne i Owoce morza

Domowe sushi – Futomaki z pieczonym łososiem w słodkim sosie sojowym

Kawałki łososia marynowane w sosie teriyaki, podpiekane i zawinięte wraz z ryżem i dodatkami (karbowana sałata, awokado, śmietankowy serek, wasabi) w płatach wodorostów nori, polane słodkim sosem sojowym i posypane uprażonym sezamem   Dawno dawno temu przyrzekłam sobie, że nigdy w życiu nie wezmę do gęby surowej ryby, ani niczego ... Continue Reading

Curry z krewetek w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu jaśminowego

Grillowane krewetki w sosie na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, imbiru, czerwonej pasty curry, kolendry i śmietany z dodatkiem ryżu jaśminowego   Kategoria: Dania rybne i Owoce morza Kuchnia według stron świata: Tajska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: dla 2 osób Czas przygotowa... Continue Reading

Łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym z kremem balsamicznym

Pieczony filet łososia polany sosem na bazie jogurtu greckiego, koperku, soku z cytryny oraz pieprzu cytrynowego z dodatkiem kremu balsamicznego w towarzystwie tłuczonych ziemniaków uformowanych w kulki   Łosoś, to zaraz po śledziu, moja ulubiona ryba :) W połączeniu z sosem jogurtowo-koperkowym tworzy szybki, smaczny i prosty obiad, ... Continue Reading

Pasta z wędzonej makreli

Pasta na bazie wędzonej makreli, jajek, majonezu (jogurtu greckiego), pieprzu i koperku   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Pasty, Dania rybne i Owoce morza Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut   Składniki: 2 wędzone makrele ok. 300-350 ... Continue Reading

Śledź po grecku

Kawałki filetów śledziowych schowane pod cebulowo-marchewkową pierzynką   Wigilia bez śledzia to jak ..... nie wiem co :) U Lutoborskich na wigilijnym stole królują śledzie i zawsze można znaleźć jakiegoś dla siebie. Tym razem jeden z moich ulubionych śledzi - śledź po grecku pod słodko-kwaśną pierzynką z cebuli, ... Continue Reading

Śledź pod buraczkiem

Kawałki filetów śledziowych schowane pod pierzynką z buraków, ziemniaków, cebuli, jajek, śmietany, majonezu, koperku i pietruszki   Śledzie mogłabym jeść codziennie, ale śledzia pod buraczkiem to i ze dwa razy dziennie :) Każdy, kto spróbuje tego śledzia prosi mnie o przepis. Ba! Nawet ci, co go nie próbowali ślinią się ... Continue Reading

Mule po marynarsku

Klasyczne mule w winnym sosie z masłem, cebulą, czosnkiem, papryczką chili i natką pietruszki Dawno dawno temu, za nic na świecie nie tykałam owoców morza. Teraz, w zasadzie nie pamiętam dlaczego??? Całe szczęście mój kochany mąż odczarował zaklęcie, zabierając mnie na mule do jednej z nadmorskim restauracyjek podczas wakacji w ... Continue Reading

Makaron Multikulti

Włoski makaron farfalle (kokardki) z łososiem norweskim, szpinakiem i japońskim sosem teriayki   Mój mąż Maciej nie przepada za szpinakiem, ale w tej wersji obiad znika w trymiga  :-P   Kategoria: Dania mączne → Makarony, Dania rybne i Owoce morza Kuchnia według stron świata: Włoska, Japońska Kuchnia według diety: Dla ... Continue Reading

Tatar ze śledzia na pumperniklu

Drobno posiekany filet śledziowy z dodatkiem jajek, warzyw i przypraw podany na razowym chlebie z mąki żytniej z dodatkiem miodu   Kategoria: Dania rybne i owoce morza, Przystawki i Przekąski → Kanapki i Grzanki Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa (bez pumperniklu), Kuchnia ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress