17 posts in category Dania mączne

Ekspresowa quesadilla według Męża Macieja

Tortilla z podpieczoną szynką, mozzarellą i ketchupem złożona w trójkąt   Pisząc ten przepis doszłam do wniosku, że Panowie Lutoborscy są mistrzami w przygotowywaniu ekspresowych dań na bazie tortilli :) Obok przepisu na mini wrapy według teścia Michała, quesadilla męża Macieja zajmuje czołowe miejsce w rankingu :)   ... Continue Reading

Kopytka ziemniaczane

Kluski na bazie ziemniaków, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajek i soli   Kategoria: Dodatki Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: 65 kopytek o wymiarach 2 x 3 cm Czas przygotowania: 1 h   Składniki: ½ kg ziemniaków np. irga 130 g mąki pszennej typ 500 25 g mąki ... Continue Reading

Mini wrapy według teścia Michała

Tortilla z wędzonym łososiem, serkiem chrzanowym, kiszonym ogórkiem i sałatą masłową, zawinięta i pokrojona na kawałki   Mój teść Michał to przeuroczy facet, ale kompletna noga, jeżeli mówimy o gotowaniu :) Jednak pewnego dnia, nawet i on mnie zaskoczył, serwując mini wrapy swojego autorstwa :)   Kategoria: Dania ... Continue Reading

Quiche ze szpinakiem, gorgonzolą, mozzarellą i plastrami salami

Placek na cieście francuskim z nadzieniem na bazie szpinaku, sera pleśniowego gorgonzola, sera mozzarella i czosnku zalany masą śmietanowo-jajeczną i przykryty plastrami salami   Kategoria: Dania mączne → Tarty i Quiche Kuchnia według stron świata: Francuska   Porcja: Forma do tarty o średnicy 26 cm i wysokości 4 cm Czas ... Continue Reading

Makaron z pesto z rukoli, suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika

Włoski makaron fusilli (świderki) z pesto z rukoli (sos na bazie rukoli, orzechów nerkowca, czosnku, parmezanu, oliwy z oliwek, oleju z pestek dyni, oleju lnianego, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru), suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika   Kategoria: Dania mączne → Makarony Kuchnia według stron świata: ... Continue Reading

Chrupiące placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Placki na bazie mąki pszennej, ziemniaków, cebuli, jajek, soli i pieprzu z plastrami wędzonego łososia i śmietaną   Kategoria: Dania mączne → Placki Kuchnia według stron świata: Polska   Porcja: 12 placków o średnicy ok. 8 cm Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 1 ... Continue Reading

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, serem feta i pestkami słonecznika

Ciasto z mąki gryczanej, mleka, wody, jajek i masła wypełnione nadzieniem na bazie szpinaku, sera feta, jajek, pestek społecznika, czosnku i pieprzu   Kategoria: Dania mączne → Naleśniki, Omlety i Tortille Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia ... Continue Reading

Quiche ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

Placek na kruchym spodzie z nadzieniem na bazie szpinaku, koziego sera, sera gouda, suszonych pomidorów i czosnku zalany masą śmietanowo-jajeczną   Quiche, podobnie jak pizza ma to do siebie, że możemy użyć dowolnie wybranych składników i za każdym razem będzie pysznie :) Quiche ze szpinakiem, to jedna z moich ulubionych wersji. ... Continue Reading

Zapiekanka a’la lasagne

Makaron (penne, farfalle lub fusilli) zapieczony z warstwami farszu: sosem bolognese, beszamelem i serem gouda oraz mozzarella   Kategoria: Dania mączne → Makarony Kuchnia według stron świata: Włoska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa   Porcja: dla 6 osób, naczynie o wymiarach 25 x 30 cm Czas przygotowania: 45 ... Continue Reading

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami okraszone cebulką

Ciasto na bazie mąki pszennej, jaj i wody wypełnione farszem z kiszonej kapusty, prawdziwków i podgrzybków z dodatkiem cebuli podsmażonej ma maśle klarowanym   Uwielbiam Boże Narodzenie właśnie za pierogi z kapustą i grzybami :) Oczywiście tylko i wyłącznie w wersji mojej mamy i żadnej innej :) Smak mięciutkiego ciasta i ... Continue Reading

Puszysty omlet z konfiturą jagodową

Placek na bazie mąki pszennej, jaj i kefiru podany z greckim jogurtem i konfiturą z jagód   Omlet to mój smak dzieciństwa. I choć w kuchni rządziła zawsze mama, to nikt inny jak tata przyrządzał mi najlepszy na świecie omlet na bazie zsiadłego mleka. Uwielbiałam to puszyste, mięciutkie ciasto, rozpływające się w ustach i ... Continue Reading

Tarta dyniowa

Tarta na kruchym spodzie z puree z dyni, gorgonzolą, suszonymi pomidorami, czosnkiem, imbirem, chili, oscypkiem i świeżym tymiankiem   Kategoria: Dania mączne → Tarty i Quiche Kuchnia według stron świata: Francuska, Polska Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska   Porcja: Forma do tarty o średnicy 26 cm i ... Continue Reading

Racuchy z jabłkami

Placuszki na bazie mąki pszennej (w wersji klasycznej) lub mąki orkiszowej (wersja z niskim indeksem glikemicznym), drożdży, jajek, mleka i jabłek   Kategoria: Dania mączne → Placki Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Wegetariańska   Porcja: ok. 10 sztuk Czas przygotowania: 75 ... Continue Reading

Knedle ze śliwkami mojej mamy

Kule na bazie mąki pszennej, ziemniaków, jajek, ze śliwkami węgierkami z dodatkiem masła, cynamonu i kardamonu   Kategoria: Dania mączne → Pierogi i Kluchy Kuchnia według stron świata: Polska, Austriacka Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: 50 knedli Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: 3 ... Continue Reading

Naleśniki orkiszowe z ricottą i dżemem gruszkowo-figowym

Ciasto z mąki orkiszowej razowej, mleka, wody, jajek i masła wypełnione włoskim, delikatny serkiem o słodkim smaku oraz dżemem gruszkowo-figowym z wanilią   Kategoria: Dania mączne → Naleśniki, Omlety i Tortille Kuchnia według stron świata: Francuska, Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Wegetariańska, Kuchnia ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress