113 posts in category Księga Przepisów

Mazurek kajmakowy z czerwonymi porzeczkami

Ciasto na kruchym spodzie wypełnione masą kajmakową (na bazie śmietanki kremówki, cukru i masła) udekorowany czerwonymi porzeczkami i prażonymi płatkami migdałów   To zdecydowanie mój najpyszniejszy mazurek w całym wszechświecie :) Kruchość ciasta, słodycz kajmaku, kwaśność czerwonych porzeczek i chrupkość prażonych ... Continue Reading

Domowy kajmak = cudowna mleczna słodycz

Klasyczna masa kajmakowa ze śmietanki kremówki lub mleka, cukru (fruktozy lub ksylitolu) i masła   Ten, kto choć raz spróbował, ten wie jak pyszne jest dulce de leche, czyli krem kajmakowy :) Można go kupić gotowy w słoiczkach lub w puszkach albo w prosty sposób zrobić samemu np. z fruktozą czy z ksylitolem i tym samym obniżyć ... Continue Reading

Jajka faszerowane w skorupkach pod pierzynką z bułki tartej

Jajka ugotowane na twardo, zmielone wraz cebulą i koperkiem, włożone ponownie do połówek skorupek, przykryte pierzynką z bułki tartej z grahamki i przypieczone na maśle klarowanym   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia ... Continue Reading

Mini mazurki jaglane na kruchym, bakaliowym spodzie

Mazurek w wersji mini na kruchym spodzie (na bazie migdałów, suszonych daktyli, masła orzechowego, oleju kokosowego i kakao) z masą jaglaną (na bazie kaszy jaglanej, nerkowców, mleka, syropu kokosowego) z dodatkiem dżemu malina-granat obsypany wiórkami kokosowymi namoczonymi w syropie grenadyna   Kategoria: Desery → Ciastka i ... Continue Reading

Wielkanocna babka drożdżowa

Ciasto na bazie mąki pszennej, drożdży, jaj, cukru, mleka i masła   Baby! Ach te Baby!!! A ta babka jest niczego sobie – wilgotna, rumiana i gotowa zaspokoić Twoją żądzę jedzenia tu i teraz :)   Kategoria: Desery → Ciasta   Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Wegetariańska   Porcja: babka ... Continue Reading

Tradycyjny żurek z białą kiełbasą, jajkiem i świeżym majerankiem

Zupa na bazie mięsnego wywaru, zakwasu żytniego, prawdziwków, czosnku, chrzanu i  majeranku z dodatkiem gotowanej, białej kiełbasy oraz jajka na twardo    Kategoria: Zupy Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: 1,5 l żurku Czas przygotowania: 1,5 ... Continue Reading

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

Mini frittaty z jajek, szynki parmeńskiej (lub szwardzwaldzkiej), suszonych pomidorów, pieczarek z dodatkiem kiełków rzeżuchy lub lucerny   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie Kuchnia według stron świata: Włoska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: 6 Czas przygotowan... Continue Reading

Sernico Classico z nutką dekadencji

Klasyczny, puszysty, delikatny sernik na bazie mielonego twarogu, jajek, cukru, wanilii, masła, śmietany tortowej i mąki ziemniaczanej polany kajmakiem i przyprószony płatkami migdałów    Kategoria: Desery → Ciasta Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (wersja z ksylitolem lub fruktozą), ... Continue Reading

Patatas Bravas z kiełbasą Chorizo

Pieczone ziemniaki w kształcie łódeczek podane z hiszpańską kiełbasą Chorizo oraz z sosem salsa brava (na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, papryczki chili, słodkiej, wędzonej papryki, octu winnego, cukru trzcinowego, soli i pieprzu) i białym dipem (na bazie serka wiejskiego, jogurtu naturalnego i czosnku)   Patatas bravas to ... Continue Reading

Ekspresowa quesadilla według Męża Macieja

Tortilla z podpieczoną szynką, mozzarellą i ketchupem złożona w trójkąt   Pisząc ten przepis doszłam do wniosku, że Panowie Lutoborscy są mistrzami w przygotowywaniu ekspresowych dań na bazie tortilli :) Obok przepisu na mini wrapy według teścia Michała, quesadilla męża Macieja zajmuje czołowe miejsce w rankingu :)   ... Continue Reading

Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem

Pasta na bazie tuńczyka, jajek, białego sera, jogurtu naturalnego, majonezu, chrzanu, soku z cytryny i szczypiorku   Kategoria: Przystawki i Przekąski → Pasty Kuchnia według stron świata: Międzynarodowa Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   Porcja: dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut ... Continue Reading

Klasyczne czekoladowe brownie z konfiturą wiśniową

Ciasto na bazie gorzkiej i mlecznej czekolady, masła, mąki, jajek, cukru muscavado z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek   Jakie powinno być idealne Brownie? Odpowiedź jest prosta – musi mieć wilgotny, mocno czekoladowy środek, chrupiącą, delikatną skorupkę i posmak włoskich orzechów. A jeżeli do tego wszystkiego dodamy ... Continue Reading

Zapiekanka po polsku

Zapiekanka z kaszy gryczanej pod beszamelem, mięsa mielonego wołowego i wieprzowego, cebuli, pomidorów i cukinii z dodatkiem sera gouda i mozzarella   Kategoria: Dania mięsne → Mięsa różne Kuchnia według stron świata: Polska z włoskim akcentem Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa   Porcja: naczynie o ... Continue Reading

Piersi kaczki w winnym sosie z duszonym jabłuszkiem i konfiturą z żurawiny w towarzystwie ziemniaczanych kopytek

Piersi kaczki oblane winnym sosem (na bazie czerwonego wina, octu balsamicznego, świeżego rozmarynu i gwiazdek anyżu), podane na musie z jabłek i pomarańczy z dodatkiem konfitury z żurawiny i kopytek ziemniaczanych   Kategoria: Dania mięsne → Drób Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska Kuchnia według diety: Dla ... Continue Reading

Jak prosto i szybko przygotować piersi kaczki?

Przygotowanie piersi kaczki do smażenia; Smażenie; Odpoczywanie   Kategoria: ABC Gotowania Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska   Przygotowanie kaczki do smażenia. Piersi kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oglądamy, czy w skórze nie ma pozostałości z piór. Jeżeli takowe znajdziemy należy je usunąć, ... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress