12 posts in category ABC Gotowania

Jak prosto i szybko przygotować piersi kaczki?

Przygotowanie piersi kaczki do smażenia; Smażenie; Odpoczywanie   Kategoria: ABC Gotowania Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska   Przygotowanie kaczki do smażenia. Piersi kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oglądamy, czy w skórze nie ma pozostałości z piór. Jeżeli takowe znajdziemy należy je usunąć, ... Continue Reading

Poradnik domowego sushi mastera – Produkty bazowe do sushi

Rodzaje sushi, Jaki ryż do sushi?, Jakie ryby i owoce morza?, Jakie warzywa i owoce?, W co zawijamy sushi? Jakie dodatki do sushi?   Kategoria: ABC Gotowania Kuchnia według stron świata: Japońska   Rodzaje sushi Nigiri sushi to sushi formowane w dłoni. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na ... Continue Reading

Ciasto na tortillę w kilku wersjach (tortille pszenne, orkiszowe i kukurydziane)

Miękkie i elastyczne ciasto z mąki (pszennej, orkiszowej razowej, kukurydzianej masa harina), wody, soli i oleju rzepakowego   Kategoria: ABC gotowania Kuchnia według stron świata: Meksykańska, Hiszpańska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska   Porcja: 4 tortille o średnicy ok. 20-22 cm ... Continue Reading

Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Technika rozpuszczania i potrzebne gadżety kuchenne   Kategoria: ABC gotowania   Potrzebne gadżety: Garnek Miska (wkład) do gotowania w kąpieli wodnej ze stali nierdzewnej (z rączką i uchwytami na garnek) Termometr   Czekolada to bardzo kapryśna dama, lubi strzelić focha i się zwarzyć, dlatego przy jej ... Continue Reading

Jak przygotować perfekcyjną, soczystą gęsinę???

10 przykazań jak upiec idealną gęś w całości   Kategoria: ABC gotowania Kuchnia według stron świata: Polska Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit   10 GĘSICH PRZYKAZAŃ!!! Rozmrażanie. Mrożoną gęś rozmrażamy w lodówce przez ok. 2 doby lub w temperaturze pokojowej ok. 1 dobę My... Continue Reading

Ciasto na naleśniki w kilku wersjach

Ciasto z mąki (pszennej / orkiszowej razowej / gryczanej / z mąki z ciecierzycy), mleka, wody, jajek i masła   Francuskie crepes, polskie naleśniki – tak naprawdę nieważne skąd pochodzą, ważne że można je przyrządzić na milion różnych sposobów :-) Poniżej przepis na naleśniki w wilku wersjach: wersja klasyczna z mąki ... Continue Reading

Super kruche ciasto słodkie i słone w kilku wersjach

Ciasto z mąki (pszennej krupczatki / orkiszowej razowej lub żytniej razowej / gryczanej / mąki z ciecierzycy), cukru, masła i jajek  jako baza do tart i quichów Ciasto z bakalii (na bazie migdałów, suszonych daktyli, masła orzechowego, oleju kokosowego i kakao)   Kategoria: ABC gotowania Kuchnia według stron świata: Francuska ... Continue Reading

Super owoc Granat!!!

Co to za owoc?, Do czego dodawać?, Właściwości granatu, Jak obierać?   Kategoria: ABC gotowania   Co to za owoc ten granat? Podobno zakazanym owocem rajskiej jabłoni, nie było jabłko tylko granat. I musi tkwić w tym ziarenko prawdy, skoro nawet Persefona uległa pokusie zjedzenia granatu, podsuniętego przez Hadesa, boga ... Continue Reading

Jak przygotować i usmażyć steki wołowe?

Wygląd mięsa, Jaka część wołowiny?, Rodzaje steków, Marynata, Jak smażyć? Stopnie wysmażenia.   Kategoria: ABC gotowania   Wygląd mięsa Dobry stek powinien mieć marmurkowatą strukturę tzn. że jest poprzecinany cienkimi włóknami tłuszczu.   Jaka część wołowiny? Polędwica, rostbef, antrykot, ... Continue Reading

Jak przygotować weki?

Pasteryzacja na sucho i na mokro   Kategoria: ABC gotowania   Metodą na zachowanie smaków lata na długie, zimowe wieczory jest pasteryzacja słoiczków z rozmaitymi pysznościami (konfiturami, powidłami czy kremami z warzyw), która zapobiega szybkiemu psuciu się produktów, na skutek działania znajdujących się w nich ... Continue Reading

Bulion warzywny

Wywar z warzyw jako baza do zup i potraw   Kategoria: ABC gotowania Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit   Porcja: na ok. 1,5 l Czas przygotowania: 80 minut   Składniki: 2 l przegotowanej wody 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki ¼ średniej wielko... Continue Reading

Klasyczny puszysty biszkopt

Lekkie ciasto na bazie mąki pszennej, jaj i cukru jako baza do ciast i tortów   Kategoria: ABC gotowania   Porcja na: 3 biszkopty o średnicy 25 cm i wysokości 1,5-2 cm Czas przygotowania: 45 minut   Składniki: 7 jajek (7 białek i 7 żółtek) 100 g drobnego cukru / 100 g ksylitolu / 50 g fruktozy 1 łyżec... Continue Reading

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress