• Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

Ciasto na bazie mąki pszennej, drożdży, jaj, cukru, mleka i masła

 

Baby! Ach te Baby!!! A ta babka jest niczego sobie – wilgotna, rumiana i gotowa zaspokoić Twoją żądzę jedzenia tu i teraz :)

 

Kategoria: Desery → Ciasta  

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: babka o wymiarach 10 x 20 cm z dziurą w środku o średnicy 5 cm

Czas przygotowania: od 1,5 h do 3 h (w zależności od kaprysu drożdży)

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 3 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
  • 120 g drobnego cukru lub 80 g fruktozy
  • 250 ml mleka* (ciepłego, ale nie gorącego)
  • 80 g masła (roztopione, w temperaturze pokojowej)
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do obsypania formy
  • Cukier puder do dekoracji

* Dodając 150 ml mleka otrzymamy suche ciasto drożdżowe a przy 350 ml wyjdzie nam ciasto o mocno gliniastej konsystencji.

 

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności robimy zaczyn drożdżowy. Drożdże rozpuszczamy w miseczce ze 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka, mieszając trzepaczką do połączenia składników. Ciepłe mleko pobudzą drożdże do pracy, ale zbyt gorące po prostu je zabija i nie wyrastają. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, ponownie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. W tym czasie zaczyn powinien zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Jeżeli zaczyn nie wyrósł, należy sporządzić nowy.
  • Żółtka ucieramy wraz z cukrem ok. 3 minuty, do momentu uzyskania jasnożółtej, puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, wlewamy zaczyn, resztę ciepłego mleka, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, po czym zaczynamy wyrabianie w robocie kuchennym z końcówką hak (2 bieg w 4 stopniowej skali). Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło w temperaturze pokojowej i ponownie wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do dużej, szklanej miski, nakrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni opcja góra-dół na ok. od 30 minut do nawet 2 godzin. Czas wyrastania zależy od drożdży – czasem wystarczy 1 godzina, innym razem potrzeba 2 godzin. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość i utworzyć gładką kopułkę.
  • Formę smarujemy masłem, prószymy bułką tartą, przekładamy ciasto do połowy formy, przykrywamy przezroczystą formą i ponownie wstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 40 stopni opcja góra-dół na ok. 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, czyli wyrosnąć po brzegi formy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy przezroczystą folię. Jeżeli ciasto zacznie wychodzić z formy, nadmiar delikatnie usuwamy łyżką.
  • Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopnia termoobieg na drugiej kratce od dołu przez ok. 30 minut. Babę możemy przykryć papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie spiekła i odkryć na 10 minut przed końcem. Możemy zrobić test patyczka – jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy tzn. że baba jest gotowa.
  • Upieczoną babę wyjmujemy z piekarnia i odstawiamy na kratkę do studzenia na ok. 15 minut, po czym delikatnie wyjmujemy z formy. Gdy całkowicie ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

 

Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress