• Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

Mini frittaty z jajek, szynki parmeńskiej (lub szwardzwaldzkiej), suszonych pomidorów, pieczarek z dodatkiem kiełków rzeżuchy lub lucerny

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: 6

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • 6 jajek zerówek lub jedynek od szczęśliwych kurek
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej* lub szynki szwarcwaldzkiej**
  • 6 suszonych pomidorów (pokrojone na drobne kawałki)
  • 4 duże pieczarki
  • Masło klarowane
  • Zioła prowansalskie
  • Świeżo mielony pieprz
  • Kiełki rzeżuchy lub lucerny
  • Olej rzepakowy (do wysmarowania foremki)

* Szynka parmeńska (włos. Prosciutto di Parma) to surowa, lekko solona szynka wieprzowa długo dojrzewająca na terenie prowizji Parma; swój wyjątkowy subtelny, delikatny, lekko słodki smak zawdzięcza odpowiedniemu procesowi produkcji i suszeniu przez m.in. 12 miesięcy w specjalnie wentylowanych salach, gdzie „wdycha” powietrze z okolicznych pól i lasów; sprzedawana w cienkich plasterkach oddzielonych folią;

** Szynka szwarcwaldzka to surowa, lekko solona szynka wieprzowa dojrzewająca na terenie Schwarzwaldu; swój smak zawdzięcza odpowiedniemu procesowi produkcji i suszeniu przez 2 miesiące; do wędzenia używane jest drewno sosnowe razem z zielonym igliwiem i szyszkami pochodzące z okolicznych lasów; sprzedawana w cienkich plasterkach oddzielonych folią

 

Przygotowanie:

  • Pieczarki obieramy, kroimy na plastry i podsmażamy na maśle klarowanym ok. 10 minut do momentu, aż pieczarki zmiękną i lekko się przyrumienią. Po włożeniu na patelnię pieczarki posypujemy solą, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • Foremkę na muffiny z wgłębieniami smarujemy olejem rzepakowym za pomocą pędzelka. W każde wgłębienie wkładamy po 1 plastrze szynki, tak aby dokładnie przykrywał dno i boki. Następnie nakładamy pomidory i pieczarki, a na wierzch delikatnie wbijamy jajko. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • Jajka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

 

Sposób podania: Upieczone jajka przekładamy na talerz wyłożony kiełkami rzeżuchy lub lucerny.

 

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

 

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z dodatkiem kiełków rzeżuchy

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress