Sernico Classico z nutką dekadencji

Klasyczny, puszysty, delikatny sernik na bazie mielonego twarogu, jajek, cukru, wanilii, masła, śmietany tortowej i mąki ziemniaczanej polany kajmakiem i przyprószony płatkami migdałów 

 

Kategoria: Desery → Ciasta

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (wersja z ksylitolem lub fruktozą), Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: Tortownica o średnicy 26 cm

Czas przygotowania: 2,5 h (15 minut na przygotowanie + 2 h 15 min na pieczenia) + 6 na studzenie

 

Składniki:

  • Masa serowa*
    • 1 kg twarogu sernikowego 3-krotnie mielonego
    • 4 jajka + 2 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • 270 g drobnego cukru lub 270 g ksylitolu lub 180 g fruktozy
    • 30 g cukru waniliowego lub 2 laski wanilii
    • 70 g masła w temperaturze pokojowej (pokrojone na kawałki)
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 150 ml śmietany tortowej 36%
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki soli
  • Masa kajmakowa (ok. 200 g)**
    • 300 ml śmietanki kremówki UHT 30%
    • 100 g drobnego cukru lub 100 g ksylitolu lub 70 g fruktozy
    • 20 g masła 
  • Dodatkowo: płatki migdałów  

* Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej

** Leniuszkom proponuje użyć gotowej masy kajmakowej z puszki :) Masa kajmakowa z puszki zawsze będzie mieć wyższy indeks glikemiczny, niż ta zrobiona homemade z ksylitolem lub fruktozą.

 

Przygotowanie:

  • Masa serowa
    • Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypuszczamy bokiem. Boki wykładamy folią rantową.
    • Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do miski i ubijamy mikserem lub robotem kuchennym na dużych obrotach (4 bieg w 4 stopniowej skali). Po ok. 30 sekundach, gdy białka zaczną się lekko pienić dodajemy sól i sok z cytryny. Ubijamy dalej i po ok. 2-2,5 minutach, gdy białka uzyskają konsystencję piany, dodajemy ok. 100 g cukru, ale robimy to stopniowo po 2-3 łyżki cukru. Kolejną porcję cukru wsypujemy, gdy poprzednia zostanie dobrze wmieszana w puszystą masę.
    • Żółtka ucieramy wraz z pozostałym cukrem do momentu uzyskania puszystej, jasnożółtej masy. Następnie dodajemy masło i ponownie ucieramy, aż masło połączy się z żółtkami. Do żółtek z masłem wkładamy zmielony ser, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i w pierwszej kolejności mieszamy silikonową szpatułką do wstępnego połączenia składników, a następnie miksujemy na małych obrotach ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć sernika. Na koniec do zmiksowanej, serowej masy dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy delikatnie silikonową szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
    • Gotową masę wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni opcja góra dół i pieczemy ok. 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 2 h.
    • Gotowy sernik zostawiamy na 30 minut w wyłączonym i zamkniętym piekarniku i na kolejne 30 minut w lekko uchylonym, a to wszystko po to, aby sernik się nam się speszył i nie opadł. Następnie sernik wyjmujemy, przekładamy na kratkę i studzimy tak jeszcze przez 1 godzinę, po czym wkładamy na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z formy, odklejamy folię i papier do pieczenia, przekładamy np. na specjalny podkład pod tort i ponownie układamy na kratkę, a kratkę np. na blasze do pieczenia, aby nadmiar kajmaku swobodnie mógł spłynąć na blachę. Sernik delikatnie polewamy kajmakiem, a na koniec posypujemy uprażonymi migdałami.
  • Masa kajmakowa
    • Śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy chwilę na małym gazie.
    • Cukier / ksylitol / fruktozę wsypujemy na lekko rozgrzaną patelnię i podgrzewamy na średnim gazie, aż cukier zacznie się karmelizować tzn. rozpuści się, zacznie lekko bulgotać i nabierze bursztynowego koloru (uwaga! ksylitol i fruktoza po rozpuszczeniu stają się przezroczyste).
    • Następnie wlewamy podgrzaną śmietankę. Uwaga! Może tu wystąpić reakcja wybuchowa i mogą pojawić się grudki, ale nie przejmujemy się tym faktem, tylko spokojnie czekamy, aż cukrzydło się rozpuści. Zmniejszamy gaz i gotujemy tak ok. 40-45 minut do momentu, aż masa zacznie bulgotać i gęstnieć. Podany czas jest szacunkowy, ponieważ szybkość gęstnienia zależy od wielkości patelni i powierzchni parowania (użyłam patelni o średnicy 24 cm).
    • Na sam koniec dodajemy masło i mieszamy, aż masło połączy się z masą i gotujemy jeszcze 5-10 minut, aż masa nabierze odpowiedni poziom gęstości. Pamiętajmy, że masa zgęstnieje jeszcze podczas studzenia. Gotową masę studzimy ok. 10-15 minut, po czym oblewamy sernik.
  • Płatki migdałów prażmy na patelni na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aby podprażyły się równomiernie z każdej stroni. Gdy migdały zaczną się rumienić, to znaczy, że są gotowe. Czekamy ok. 5 minut, aż płatki przestygną i obsypujemy sernik.

 

Sernico Classico z nutką dekadencji

Sernico Classico z nutką dekadencji

 

Sernico Classico z nutką dekadencji

Sernico Classico z nutką dekadencji

 

Sernico Classico z nutką dekadencji

Sernico Classico z nutką dekadencji

 

Sernico Classico z nutką dekadencji

Sernico Classico z nutką dekadencji

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress