• Patatas Bravas z kiełbasą Chorizo

Patatas Bravas z kiełbasą Chorizo

Pieczone ziemniaki w kształcie łódeczek podane z hiszpańską kiełbasą Chorizo oraz z sosem salsa brava (na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, papryczki chili, słodkiej, wędzonej papryki, octu winnego, cukru trzcinowego, soli i pieprzu) i białym dipem (na bazie serka wiejskiego, jogurtu naturalnego i czosnku)

 

Patatas bravas to jedna z najpopularniejszych, hiszpańskich tapas, czyli przystawek. Przygotowuję się ją z białych ziemniaków, krojonych w kostkę, a następnie smażonych w oleju i podawanych razem z pikantnym sosem pomidorowym salsa brava. Tym razem tą pyszną przekąskę przygotowałam w nieco lżejszej wersji z pieczonymi, a nie smażonymi ziemniakami, a dla złagodzenia smaku obok sosu pomidorowego dodałam dip na bazie serka wiejskiego, jogurtu i czosnku. Dodatkowym bonusem może być również hiszpańska kiełbaska Chorizo, którą z pewnością wzbogaci smak dania.

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Zawijaski i inne cuda

Kuchnia według stron świata: Hiszpańska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska (bez kiełbasy Chorizo), Kuchnia Fit 

 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 75 minut (15 minut na przygotowanie, 1 h na pieczenie ziemniaków)

 

Składniki:

  • W roli głównej
    • 1 kg ziemniaków o jednakowej wielkości
    • Gruboziarnista sól
    • Świeżo mielony pieprz
    • Olej rzepakowy rafinowany
  • Sos salsa brava
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1 cebula (drobno posiekana)
    • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
    • 1 papryczka chili cayenne lub jalapeno* (drobno pokrojona)
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki**
    • 4 łyżki octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 50 ml wody
    • Masło klarowane
  • Dip z serka wiejskiego
    • 1 serek wiejski
    • ½ opakowania jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
  • Dodatkowo: 200 g miękkiej, hiszpańskiej kiełbasy Chorizo***

* Jeżeli lubimy ostry sos dodajemy papryczkę razem z nasionami

** Wędzona papryka dostępna jest np. w sklepie Damas

*** Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego o pikantnym smaku, mocnym, charakterystycznym zapachu i czerwonawym kolorze; swą pikantność i kolor zawdzięcza hiszpańskiej, wędzonej papryce pimenton.

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w łódeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oleju rzepakowego, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja termoobieg przez ok. 40-60 minut. Co 15 minut przerzucamy ziemniaki na drugi boczek, aby przyrumieniły się równomiernie z każdej strony.
  • Sos salsa brava. Posiekaną cebulę z czosnkiem podsmażamy na maśle klarowanym ok. 10 minut. Następnie dodajemy papryczkę chili i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wędzoną paprykę, mieszamy do połączenia składników i ponownie smażymy 5 minut. Na koniec dodajemy resztę składników: pomidory, cukier, sól, pieprz, ocet winny, wodę i dusimy ok. 10 minut na małym gazie. Gdy sos nabierze odpowiedniej gęstości blendujemy na gładko za pomocą ręcznego blendera.
  • Dip z serka wiejskiego. Serek wiejski blendujemy na gładko za pomocą ręcznego blendera, dodajemy jogurt, czosnek i mieszamy do połączenia składników.
  • Chorizo kroimy na cienkie plastry i smażmy na patelni ok. 1-2 minuty z każdej strony.

 

Sposób podania: Upieczone ziemniaki przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy podsmażone kawałki Chorizo. Sos salsa brava i dip z serka wiejskiego przekładamy do oddzielnych miseczek.

 

Patatas Bravas z kiełbasą Chorizo

Patatas Bravas z kiełbasą Chorizo

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress