• Ekspresowa quesadilla według Męża Macieja

Ekspresowa quesadilla według Męża Macieja

Tortilla z podpieczoną szynką, mozzarellą i ketchupem złożona w trójkąt

 

Pisząc ten przepis doszłam do wniosku, że Panowie Lutoborscy są mistrzami w przygotowywaniu ekspresowych dań na bazie tortilli :) Obok przepisu na mini wrapy według teścia Michała, quesadilla męża Macieja zajmuje czołowe miejsce w rankingu :)

 

Kategoria: Dania mączne → Naleśniki, Omlety i Tortille

Kuchnia według stron świata: Meksykańska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (z tortillą orkiszową), Bezglutenowa (z tortillą kukurydzianą)

 

Porcja: 4 tortille o średnicy ok. 20 cm

Czas przygotowania: 15 minut (z gotową tortillą), 60 minut (razem z przygotowaniem tortilli)

 

Składniki:

  • Ciasto na tortille o średnicy ok. 20 cm
  • Nadzienie:
    • 12-16 plasterków szynki o średnicy ok. 10-12 cm
    • 3 kule mozzarelli w zalewie
    • Ketchup

 

Przygotowanie:

  • Ciasto na tortille: Gotowe tortille możemy podgrzać chwilę na patelni
  • Nadzienie:
    • Plastry szynki podsmażamy chwilę na patelni do momentu, aż będą lekko przyrumienione i chrupiące.
    • Kulki mozzarelli kroimy w plastry i rozpuszczamy na drugiej patelni.

 

Sposób podania: Na tortilli układamy rozpuszczoną mozzarellę, na to po 3-4 plasterki szynki, polewamy ketchupem i składamy w trójkąt.  

 

Smacznego życzą

Joanna Dżej Dżej i Panicz Maciej Lutoborscy

 

Ekspresowa quesadilla według Męża Macieja

Ekspresowa quesadilla według Męża Macieja

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress