• Klasyczne czekoladowe brownie z konfiturą wiśniową

Klasyczne czekoladowe brownie z konfiturą wiśniową

Ciasto na bazie gorzkiej i mlecznej czekolady, masła, mąki, jajek, cukru muscavado z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek

 

Jakie powinno być idealne Brownie? Odpowiedź jest prosta – musi mieć wilgotny, mocno czekoladowy środek, chrupiącą, delikatną skorupkę i posmak włoskich orzechów. A jeżeli do tego wszystkiego dodamy wiśniową konfiturę, to mało który deser może się z nim równać. 

 

Kategoria: Desery → Ciasta

Kuchnia według stron świata: Amerykańska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: Forma o wymiarach 25 x 25 cm

Czas przygotowania: 35 minut (15 minut na przygotowanie + 20 minut na pieczenie)

 

Składniki:

  • Ciasto:
    • 100 g czekolady gorzkiej (połamana na kawałki)
    • 200 g czekolady mlecznej (połamana na kawałki)
    • 250 g masła (pokrojone na kawałki)
    • 100 g mąki pszennej typ 450 lub 100 g mąki ryżowej* lub 60-70 g mąki orkiszowej typ 2000
    • 4 jajka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • 200-250 g cukru muscavado** lub jasnego cukru trzcinowego
    • 125 ml wody
    • 60 g orzechów włoskich
    • 60 g rodzynek
  • Konfitura wiśniowa:
    • 450 g wiśni świeżych lub mrożonych
    • 100 g drobnego cukru lub 60 g fruktozy
    • Sok z połówki cytryny
    • Sok z połówki pomarańczy

* Wersja bezglutenowa

** Muscavado to cukier trzcinowy o ciemnobrązowym kolorze i delikatnie klejącej konsystencji mokrego piasku, zwany również cukrem z Barbadosu; jest to cukier nierafinowany, czyli w trakcie produkcji nie jest on oczyszczony z melasy trzcinowej, co sprawia, ze poza sacharozą zawiera również pierwiastki jak żelazo, fosfor, wapń, magnez i potas; w odróżnieniu od innych cukrów rafinowanych zachowuje większą ilość wymienionych składników mineralnych; cukier ten idealnie nadaje się do pieczenia ciemnych ciast i pierników, a także do przygotowywania czekoladowych sosów i egzotycznych marynat.

 

Przygotowanie:

  • Ciasto
    • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
    • Cukier rozpuszczamy w wodzie. Gdy cukier się rozpuści dodajemy czekoladę w kawałkach, a następnie masło. Wszystko razem podgrzewamy na niewielkim gazie i czekamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
    • Jajka ubijamy chwilę trzepaczką, dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dalej trzepaczką do połączenia składników. Masy nie ubijamy mikserem, aby za bardzo jej nie napowietrzyć.
    • Następnie w dwóch rzutach dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, masę miksujemy mikserem, ale tylko chwilkę.
    • Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i rodzynki i dokładnie łączymy z czekoladowa masą.
    • Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja góra-dół przez ok. 20 minut. Brownie powinno być wilgotne w środku. Jeżeli wolisz ciasto bardziej zwarte piecz jeszcze dodatkowe 5 minut.
    • Upieczone Brownie odstawiamy na kratce do ostygnięcia na ok. 1 h i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy. Ciasto uzyska prawidłową konsystencję dopiero po wystudzeniu.
  • Konfitura wiśniowa
    • Wiśnie możemy przygotować dzień wcześniej.
    • Świeże wiśnie myjemy i odsączamy na sicie. Następnie je drylujemy (usuwamy pestki), przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce, po to by wiśnie puściły soki. Po 2-óch godzinach odlewamy ok. 150 ml soku.
    • Mrożone wiśnie przekładamy na sito, pod które podstawiamy miseczkę na wyciekający sok i odstawiamy do rozmrożenia. Następnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce, po to by wiśnie puściły soki. W tym wypadku soku już nie odlewamy.
    • Wiśnie wraz z cukrem wstawiamy na gaz i zagotowujemy, po czym skręcany gaz do minimum, zalewamy sokiem z cytrusów i gotujemy bez przykrycia ok. 2 h, aż część soku wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 30 minut.

 

Sposób podania: Brownie dzielimy na kwadraty i podajemy razem z konfiturą wiśniową.

 

Klasyczne czekoladowe brownie z konfiturą wiśniową

Klasyczne czekoladowe brownie z konfiturą wiśniową

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress