• Zapiekanka po polsku

Zapiekanka po polsku

Zapiekanka z kaszy gryczanej pod beszamelem, mięsa mielonego wołowego i wieprzowego, cebuli, pomidorów i cukinii z dodatkiem sera gouda i mozzarella

 

Kategoria: Dania mięsne → Mięsa różne

Kuchnia według stron świata: Polska z włoskim akcentem

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa

 

Porcja: naczynie o wymiarach 20 x 20 cm

Czas przygotowania: 1 h

 

Składniki:

  • 1 warstwa: kasza gryczana pod beszamelemz serem:
    • 120 g kaszy gryczanej
    • 400 ml przegotowanej wody (do gotowania kaszy)
    • ½ łyżeczki soli
    • 2 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • Sos beszamel:
      • 20 g masła
      • 20 g mąki pszennej lub 20 g mąki gryczanej (2 czubate łyżki)
      • 200 ml mleka
      • 1 łyżeczka soli
      • ½ łyżeczki białego pieprzu
    • 3 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
    • 25 g sera gouda (starty na tarce o grubych oczkach)
    • 25 g sera mozzarella (starty na tarce o grubych oczkach)
  • 2 warstwa: mięso mielone z warzywami
    • 125 g mięso mielonego wieprzowego
    • 125 g mięsa mielonego wołowego
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1 i 1/3 średniej cukinii ok. 400 g (pokrojona w kostkę ok. 2×2 cm)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 3 łyżeczki majeranku
    • 2 łyżeczki soli (1,5 łyżeczki do pomidorów i ½ łyżeczki do mięsa)
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • Masło klarowane
  • 3 warstwa: plastry cukinii z serem i natką pietruszki
    • 2/3 średniej cukinii ok. 200 g (pokrojona na 16 plastrów o grubości ok. 7-8 mm)
    • ½ łyżki oleju rzepakowego
    • 25 g sera gouda (starty na tarce o grubych oczkach)
    • 25 g sera mozaarella (starty na tarce o grubych oczkach)
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Dodatkowo:
    • ½ łyżki oleju rzepakowego (do wysmarowania naczynia)
    • ½ łyżki mąki pszennej lub ½ łyżki mąki gryczanej (do posypania naczynia)

 

Przygotowanie:

  • 1 warstwa: kasza gryczana z beszamelem i serem
    • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-12 minut, do momentu, aż woda całkowicie odparuje, a w rondelku pozostanie sama sypka kasza. Po ugotowaniu odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia.
    • W międzyczasie w drugim garnku przygotowujemy beszamel. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przyprawy i mieszamy energicznie trzepaczką do połączenia składników. Następnie wąskim strumieniem wlewamy mleko i cały czas zasuwamy trzepaczką. Na początku mogą powstać grudki, ale nie przejmujemy się tym faktem i cały czas mieszamy, aż sos będzie gładki i pięknie nam zgęstnieje. Konsystencja beszamelu powinna być bardzo gęsta, a to wszystko po to, aby spodnia warstwa naszej zapiekanki była zwarta i nie rozpadała się przy podawaniu. Gotowy beszamel przykrywamy pokrywką, aby nie powstał kożuch.
    • Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy beszamel, żółtka, natkę pietruszki i mieszamy wszystko do połączenia składników.
  • 2 warstwa: mięso mielone z warzywami
    • Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut na średnim gazie, mieszając od czasu do czasu drewnianą łychą, aby cebulka nam się nie przypaliła. Po wstępnym usmażeniu, 1/3 cebulki przekładamy do rondelka, a resztę pozostawiamy na patelni
    • Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy rękoma i dodajemy do wstępnie usmażonej cebulki i smażymy na średnim gazie ok. 10-15 minut, aż mięso pięknie się nam zarumieni. W trakcie smażenia mięso możemy rozdzielić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Mięso smażymy razem z cebulką, aby nie wyschło, a przy okazji aby nabrało pięknego cebulowego aromatu.
    • Do rondelka z resztką cebulki dodajemy pomidory z puszki, sól i dusimy ok. 10 do momentu, aż część pomidorowego sosu się zredukuje.
    • Na oddzielną patelnię wlewamy olej rzepakowy (byle nie za dużo, bo cukinia chłonie olej), rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem, rozgrzewamy, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i smażymy ok. 10 minut na średnim gazie do momentu, aż cukinia zmięknie. Pamiętamy, aby cukinię mieszać łyżką, bo lubi się przypalać. Usmażoną cukinię dodajemy do mięsa z cebulką.
  • 3 warstwa: plastry cukinii z serem i natką pietruszki
    • Na patelnię po cukinii ponownie wlewamy olej rzepakowy, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem, rozgrzewamy, dodajemy cukinię, lecz tym razem pokrojoną w plastry i smażymy ok. 3-4 minuty z każdej strony do momentu, aż cukinia zmięknie.
  • Co dalej?:
    • Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem rzepakowym, posypujemy mąką, wykładamy kaszą z beszamelem, posypujemy startym serem, na to układamy mięso z warzywami, następnie kładziemy plastry cukinii, posypujemy serem, natką pietruszki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni opcja termoobieg i pieczemy ok. 15-20 minut, aż ser ładnie się przyrumieni.
    • Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 5 minut, dzielimy na 4 części i za pomocą łopatki przekładamy na talerz.

 

Zapiekanka po polsku

Zapiekanka po polsku

 

Zapiekanka po polsku

Zapiekanka po polsku

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress