Piersi kaczki w winnym sosie z duszonym jabłuszkiem i konfiturą z żurawiny w towarzystwie ziemniaczanych kopytek

Piersi kaczki oblane winnym sosem (na bazie czerwonego wina, octu balsamicznego, świeżego rozmarynu i gwiazdek anyżu), podane na musie z jabłek i pomarańczy z dodatkiem konfitury z żurawiny i kopytek ziemniaczanych

 

Kategoria: Dania mięsne → Drób

Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (bez kopytek), Bezglutenowa (bez kopytek)

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30 minut (z gotowym musem jabłkowym i kopytkami) 1,5 h (razem z przygotowaniem musu jabłkowego i kopytek)

 

Składniki:

  • W roli głównej:
    • 2 piersi kaczki o wymiarach ok. 20 x 5 x 2 cm
    • Gruboziarnista sól
    • Świeżo mielony pieprz
  • Sos winny:
    • 20 ml półwytrawnego, czerwonego wina
    • 20 ml octu balsamicznego
    • 1-2 łyżki miodu
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • 2 gwiazdki anyżu
    • 3-4 łyżki wytopionego tłuszczyku z kaczej skóry
  • Mus jabłkowy (porcja na ok. 300 g):
    • ½ kg jabłek (1 kg jabłek (antonówka, szara reneta, idared)
    • 25 g cukru / 25 g ksylitolu / 15 g fruktozy (jeżeli jabłka są wyjątkowo kwaśne cukrzydła dodajemy 2 razy więcej)
    • Sok z ćwiartki pomarańczy
    • Sok z ćwiartki cytryny
    • Odrobina skórki pomarańczowej i cytrynowej
    • Konfitura z żurawiny lub borówki brusznicy
  • Dodatek: kopytka ziemniaczane

 

Przygotowanie:

  • Jak prosto i szybko przygotować piersi kaczki?
  • Sos winny: Do rondelka wlewamy czerwone wino, ocet balsamiczny, miód, dodajemy gałązki rozmarynu i gwiazdki anyżu. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy ok. 10 minut, aż sos zredukuje nam się mniej więcej o połowę. Wyjmujemy gałązki rozmarynu i gwiazdki anyżu. Dodajemy 3-4 łyżki wytopionego tłuszczyku z piersi kaczki, mieszamy trzepaczką i podgrzewamy jeszcze chwilkę.
  • Mus jabłkowy z pomarańczą. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plastry (ogryzek wyrzucamy), przekładamy do garnka, dodajemy cukier/ksylitol/fruktozę, sok z owoców, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy i cytryny, zagotowujemy, następnie skręcamy płomień do minimum i gotujemy ok. 1 h do momentu, aż sok z owoców częściowo wyparuje i powstanie gęsty mus. W trakcie gotowania możemy od czasu do czasu zamieszać zawartość garnka.
  • Kopytka ziemniaczane

 

  • Sposób podania: Upieczone piersi kaczki podajemy w całości lub kroimy na ukośne plastry, układamy na musie z jabłek, polewamy winnym sosem i podajemy w towarzystwie konfitury z żurawiny i kopytek ziemniaczanych (lub innych ulubionych dodatków).

 

Piersi kaczki

Piersi kaczki w winnym sosie z duszonym jabłuszkiem i konfiturą z żurawiny w towarzystwie ziemniaczanych kopytek

 

Piersi kaczki

Piersi kaczki w winnym sosie z duszonym jabłuszkiem i konfiturą z żurawiny w towarzystwie ziemniaczanych kopytek

 

Piersi kaczki

Piersi kaczki w winnym sosie z duszonym jabłuszkiem i konfiturą z żurawiny w towarzystwie ziemniaczanych kopytek

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress