• Kluski z ziemniaków

Kopytka ziemniaczane

Kluski na bazie ziemniaków, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajek i soli

 

Kategoria: Dodatki

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: 65 kopytek o wymiarach 2 x 3 cm

Czas przygotowania: 1 h

 

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków np. irga
  • 130 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy zimną wodę i gotujemy ok. 15 minut do momentu, aż będą na pół miękkie tzn. widelec z trudem powinien wchodzić w ziemniaka.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wstawiamy ponownie na gaz i podgrzewamy chwilkę, aby odparować jak najwięcej wody. Możemy przykryć ziemniaki pokrywką i potrząsnąć kilka razy. Następnie przepuszczamy ziemniaki przez prasę o małych oczkach lub porządnie ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia na ok. 20 minut.
  • Ostudzone ziemniaki łączymy z jajkiem, następnie dodajemy połowę mąki, mieszamy i całość przekładamy na stolnicę lub silikonową matę. Pozostałą część mąki dodajemy partami i ugniatamy do momentu, aż wykorzystamy całą porcję mąki. Ciasto może przyklejać się do rąk, ale staramy się nie dodawać już więcej mąki, bo ciasto wyjdzie twarde. Gdy nie mamy pewności, czy ciasto jest gotowe, kopytko można wrzucić na próbę do gotującej wody, poczekać aż wypłynie i spróbować.
  • Gotowe ciasto dzielimy na porcję i z każdej porcji formujemy wałeczki o grubości ok. 2 cm. Gdy wałeczek będzie już gotowy, stolnicę oprószamy mąką, obtaczamy w niej wałeczek, po to by ciasto nie przyklejało się do rąk i stolnicy, a następnie kroimy ukośnie nożem na małe ok. 3 cm kluseczki.
  • Uformowane kluseczki wrzucamy partiami do dużej ilości osolonego wrzątku, czekamy az wypłynąć na powierzchnię i gotujemy jeszcze ok. 30 sekund.

 

Kluski z ziemniaków

Kopytka ziemniaczane

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress