Domowe sushi – Futomaki z pieczonym łososiem w słodkim sosie sojowym

Kawałki łososia marynowane w sosie teriyaki, podpiekane i zawinięte wraz z ryżem i dodatkami (karbowana sałata, awokado, śmietankowy serek, wasabi) w płatach wodorostów nori, polane słodkim sosem sojowym i posypane uprażonym sezamem

 

Dawno dawno temu przyrzekłam sobie, że nigdy w życiu nie wezmę do gęby surowej ryby, ani niczego co wiąże się z sushi. Wtedy jeszcze nie znałam mojego męża Panicza Macieja, który sushi kocha nad życie, a ja kocham mojego męża. Dlatego też, nie pozostało mi nic innego, jak zamknąć oczy, odmówić zdrowaśkę i w bólach przełknąć to paskudztwo. Początki nie były łatwe, ale narodziła się z tego piękna miłość, która w podróż poślubną zaprowadziła nas wprost do Kraju Kwitnącej Wiśni.

 

Kategoria: Dania rybne i Owoce morza

Kuchnia według stron świata: Japońska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: 4 rolki o długości 20 cm

Czas przygotowania: 60 minut (30 minut na przygotowanie, 30 minut na moczenie ryżu)

 

Składniki:

  • Łosoś
    • 400 g filetu z łososia
    • 3 łyżeczki majonezu
    • 3-4 łyżki sosu teriyaki*
      • 25 ml soku z pomarańczy
      • 1 łyżka słonego sosu sojowego
      • ¾ łyżki Mirin**
      • ½ łyżeczki soku z cytryny lub limonki
      • 0,5 cm korzenia imbiru (obrany i starty na tarce)
      • ½ łyżeczki miodu
  • Ryż
    • 300 g ryżu do sushi***
    • 450 ml wody
    • 2,5 łyżki octu ryżowego
    • 2 łyżki brązowego cukru
  • Dodatki:
    • 12 listków karbowanej sałaty (po 3 listki na 1 rolkę)
    • 1 miękkie awokado****
    • Sok z limonki
    • ½ opakowania (ok. 60 g) serka śmietankowego typu philadelphia*****
    • 15 g wasabi w proszku******
    • Słodki sos sojowy *******
    • 3 łyżki białego sezamu
  • 4 płaty sprasowanych wodorostów nori********

 

* Sos Teriyaki jest doskonałą marynatą do pieczonych i grillowanych mięs, ryb oraz warzyw. Zawartość sosu sojowego nadaje potrawom orientalnego charakteru, sos z pomarańczy słodyczy, a dodatek imbiru niepowtarzalną świeżość. Możesz użyć gotowego sosu teriyaki

** Mirin to japońska przyprawa, rodzaj wina ryżowego podobnego do sake, ale o mniejszej zawartości alkoholu i wysokiej zawartości cukru.

*** Ryż do sushi np. Akitakomachi, Koshikari, Homai, Nishiki Musenmai, Shinode to różne odmiany ryżu krótkoziarnistegoo kleistej, jędrnej teksturze i dużej zawartości skrobi używane do przygotowania sushi 

**** Bardzo trudno kupić miękkie awokado, dlatego należy je kupić kilka dni wcześniej i położyć w ciepłym miejscu, aż zmięknie

***** Philadelphia to serek twarogowy o śmietankowym smaku i puszystej i kremowej konsystencji, otrzymywany ze zmielonego twarogu i śmietanki; najczęściej stosowany do smarowania; sprzedawany w plastikowym opakowaniu; na polskim rynku dostępnych jest kilka rodzajów serków typu philadelphia pod nazwą „serek śmietankowy” wytwarzanych przez różnych producentów

****** Wasabi to japoński chrzan o ostrym smaku, mocnym zapachu i zielonym kolorze; dziko rosnąca roślina porasta górskie zimne potoki, które osłonięte są od światła słonecznego gęstymi lasami lub innymi naturalnymi formami; praktycznie niedostępna w naturalnej formie w Europie i innych częściach globu, a z uwagi na fakt, że jest wymagającą rośliną i bardzo eksploatowaną, poza Japonią najczęściej wasabi sprzedawane jest jako substytut naturalnego wasabi w zależności od jakości, może posiadać domieszkę wasabi lub też w ogóle być go pozbawionym; wasabi dostępne jest w małych puszkach w formie proszku, rozrabianego z wodą lub w tubkach w formie pasty; popularny w kuchni japońskiej jako dodatek do sashimi, sushi i wszelkich potraw z rybami.

******* Sos sojowy to sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli; sos sojowy występuje w 2-óch wersjach: sos sojowy słony o ciemnym kolorze, rzadkiej konsystencji i słonym smaku oraz sos sojowy słodki o ciemnym kolorze, gęstej konsystencji i słono-słodkim smaku; popularny w kuchni azjatyckiej do wzmocnienia smaku zup i sałatek, jako dip do warzyw, marynowania mięsa i oczywiście jako dodatek do sushi; dodatkowo sos sojowy słodki idealnie sprawdza się podczas grillowania, gdzie zawarty w nim cukier karmelizuje się tworząc chrupiącą skórkę; tradycyjny sposób przygotowywania sosu sojowego jest długotrwały, co przyczyniło się do opracowania chemicznych metod przyśpieszających produkcję, a tym samym spowodowało pogorszenie smaku i trwałości; ostatnio sosy warzone na sposób tradycyjny odzyskują popularność, a wielu producentów wyraźnie zaznacza na opakowaniach, że wyrób został przygotowany w drodze naturalne fermentacji; sos sojowy

******** Nori to suszone płaty jadalnych wodorostów szkarłatnic; dostępne w handlu nori określane są, w związku z gradacją jakości, jako zielone (green), czerwone (red), srebrne (silver), złote (gold) i platynowe (platinum) – uszeregowanie w tej skali decyduje m in. grubości arkusza, kruchości, gumowatości i intensywności smaku, tak więc nori zielone są najcieńsze, najbardziej kruche i najmniej gumowate, a nori platynowe najgrubsze, najsztywniejsze i najbardziej gumowate; płaty zielone i czerwone polecane są osobom stawiającym pierwsze kroki w zwijaniu rolek, ponieważ są najcieńsze i najbardziej elastyczne, dzięki temu najprościej je zwinąć, średnio zaawansowanym poleca się srebrne i złote a platynowe przeznaczone są dla mistrzów sztuki rolkowania.

 

Przygotowanie:

  • Łosoś
    • Wszystkie składniki sosu przekładamy do rondelka i podgrzewamy na minimalnym ogniu ok. 10-15 minut. Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się imbiru.
    • Łososia myjemy, odcinamy skórę, i kroimy na płaski o grubości ok. 2 cm. Przekładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki ostudzonego sosu teriyaki i marynujemy rybsko najlepiej przez całą noc, a wersji ekspresowej 15-20 minut. Następnie dodajemy 3 łyżeczki majonezu, mieszamy delikatnie i podpiekamy na rozgrzanej patelni 2-3 minuty.
  • Ryż
    • Ryż płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do przykrycia i moczymy przez 30 minut do momentu, aż zmieni kolor na śnieżnobiały. Odcedzamy. Ponownie przekładamy do garnka, zalewamy 450 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym gazie ok. 10-15 minut, do momentu, aż ryż wchłonie wodę.
    • Ugotowany ryż odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, po czym dodajemy ocet wymieszany z cukrem i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy mokrą ścierką do momentu zwijania rolek.
    • Dużym ułatwieniem przy gotowaniu ryżu jest specjalny elektryczny garnek do ryżu. Przepłukany i namoczony ryż wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Naczynie posiada specjalny czujnik, więc gdy ryż będzie gotowy samoistnie się wyłączy. Po chwili dodajemy ocet ryżowy wymieszany z cukrem. Ugotowany ryż pozostawiamy w garnku do momentu zwijania rolek.
  • Dodatki:
    • Karbowaną sałatę dzielimy na listki, płuczemy pod wodą i suszymy
    • Awokado obieramy ze skóry, przecinamy na pół, aby pozbyć się pestki, a następnie kroimy wzdłuż na cienkie paski o grubości ok. 3 mm. Skrapiamy sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
    • Wasabi rozrabiamy z 20 ml wody do momentu otrzymania bardzo gęstej papki coś na kształt plasteliny.
    • Sezam prażymy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty tak, aby lekko się zarumienił. Uwaga! Pamiętajmy, aby sezamu za bardzo nie zjarać, bo będzie gorzki i niejadalny. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Co dalej?
    • Na matę bambusową kładziemy płat nori, nakładamy ryż i rozprowadzamy go po płacie nagniatając palcami, tak aby zostawić 2 cm pustego paska u góry. Na ryżu mniej więcej w połowie płata nori, rozsmarowujemy w poprzek pasek rozrobionego wasabi, następnie pasek śmietankowego serka (ok. 1,5-2 łyżeczki), wzdłuż paska układamy 3listki sałaty, następnie 3 paski awokado i porcję łososia.
    • Zaczynamy rolowanie. Całości zwijamy zaczynając od dołu, pusty pasek smarujemy wodą i sklejamy na koniec rolowania. Gotową roleczkę kroimy na 1,5 cm kawałki. Dla ułatwienia krojenia nóż możemy zanurzyć w wodzie.
    • Pokrojona roleczkę przekładamy na talerzyk, polewamy słodkim sosem sojowym i posypujemy podprażonym sezamem.

 

Sposób podania: Pokrojoną roleczkę przekładamy na talerzyk, polewamy słodkim sosem sojowym i posypujemy uprażonym sezamem.

 

Domowe sushi

Futomaki z pieczonym łososiem w słodkim sosie sojowym

 

Powiązane przepisy:

Poradnik domowego sushi mastera – Produkty bazowe do sushi

Poradnik domowego sushi mastera – Gadżety do sushi

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress