Gadżety do pieczenia i dekorowania tortów

 

  • Tortownica → do pieczenia np. biszkoptów czy brownie.
Gadżety kuchenne

Tortownica

  • Nóż strunowy → precyzyjny nóż do krojenia biszkoptów na równe, poziome spody.
Gadżety kuchenne

Nóż strunowy

 

Nóż strunowy

Nóż strunowy

  • Kratka do studzenia → do studzenia biszkoptu, jak również do polewania tortów czekoladą lub inną masą, dzięki czemu nadmiar polewy swobodnie spływa po cieście i przelatuje przez kratkę → kratka powinna być wyposażona w nóżki, aby ciasto nie dotykało podłoża w trakcie chłodzenia czy oblewania polewą.
Gadżety kuchenne

Kratka do studzenia

  • Robot kuchenny / Mikser ręczny → do ubijania kremów i śmietany.
  • Rant cukierniczy → do formowania warstw tortu → rant powinien być regulowany, aby bez problemu było go można dostosować do średnicy warstw tortu i na tyle wysoki, aby komponować dowolną ilość warstw.
Gadżety kuchenne

Rant cukierniczy

  • Folia rantowa → do formowania warstw tortu wykonywanych na zimno.
Folia rantowa

Folia rantowa

  • Palnik gazowy do creme brulee → do karmelizowania cukru, jak i do podgrzania rantu, aby łatwiej go było można zdjąć z tortu.
Gadżety kuchenne

Palnik gazowy

  • Rękaw cukierniczy → do dekorowania tortu → rękaw powinien być elastyczny i wytrzymały, a jednocześnie na tyle cienki i długi (najlepiej o długości boku 40-50 cm), aby po wypełnieniu kremem można było swobodnie skręcić koniec → na rynku dostępne rękawy foliowe, jednorazowe lub rękawy wielorazowe z nylonu.
Gadżety kuchenne

Rękaw cukierniczy

  • Końcówki (tylki) do rękawa cukierniczego → do dekorowania tortu → na rynku dostępne są końcówki duże o średnicy u podstawy ok. 25 mm i małe do napisów i bardziej precyzyjnych wzorów → najbardziej popularne duże końcówki to: 1M (gwiazda), 2A (okrągła), 2B (plecionka), 2D (kwiatek), 4B (otwarta gwiazda).
Gadżety kuchenne

Końcówki do rękawa cukierniczego

  • Adapter (przejściówka) między rękawem a końcówką → do dekorowania tortu → pozwala na zmianę końcówek, bez konieczności wyjmowania ich z rękawa → na rynku dostępne są adaptery duże do dużych końcówek i adaptery małe do małych końcówek → jak skorzystać z adaptera?
    1. Zdejmujemy pierścień od podstawy adaptera,
    2. Ucinamy końcówkę rękawa na takiej wysokości, aby po włożeniu gwint adaptera wystawał poza rękaw,
    3. Nakładamy końcówkę,
    4. Nakręcamy pierścień.
Gadżety kuchenne

Adapter

 

Gadżety kuchenne

Adapter + Końcówka + Rękaw cukierniczy

 

Gadżety kuchenne

Adapter + Końcówka + Rękaw cukierniczy

  • Miska (wkład) do gotowania w kąpieli wodnej→ do rozpuszczania czekolady czekolada to bardzo kapryśna dama, lubi strzelić focha i się zwarzyć, dlatego przy jej rozpuszczaniu musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
    1. Do garnka nalewamy tyle wody, aby miseczka oparta na garnku jej dotykała. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą pary wodnej,
    2. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień na najmniejszy gaz, tak aby woda tylko odrobinę bulgotała,
    3. Czekoladę łamiemy na kawałki,
    4. Miskę układamy na garnku razem z połamaną czekoladą i rozpoczynamy proces rozpuszczania. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, możemy od czasu do czasu pomieszać delikatnie łyżką,
    5. Aby nie dopuścić do zważenia czekolady, pilnujemy, aby nie przekroczyła określonej temperatury – 46 stopni C w przypadku czekolady białej i mlecznej oraz 48 stopni C w przypadku czekolady gorzkiej. Jeżeli nie posiadasz termometru i nie jesteś w stanie zmierzyć temperatury, postępuj bardzo ostrożnie według punktów 1-4.
Gadżety kuchenne

Miska do gotowania w kąpieli wodnej

  • Termometr cukierniczy – termometr cyfrowy z dokładnym pomiarem temperatury, przydatny np. przy rozpuszczaniu czekolady w kąpieli wodnej.
Gadżety kuchenne

Termometr cukierniczy

  • Szpatułka ze stali nierdzewnej → do rozprowadzania kremu, bitej śmietany lub czekolady.
Gadżety kuchenne

Szpatułka ze stali nierdzewnej

  • Szpatułka silikonowa → do delikatnego mieszania kremu i do wyjmowania zawartości z miski → na rynku dostępne są szpatułki we wszystkich możliwych kolorach tęczy, dzięki czemu z łatwością dopasujemy kolor szpatułki do naszej kuchni (ja wybrałam różową ze świnią).
Gadżety kuchenne

Szpatułka silikonowa

  • Patera → dla efektu wizualnego → na rynku dostępne są patery szklane, ceramiczne, obrotowe, płaskie bądź na nóżce.
Szklana, obrotowa patera

Szklana, obrotowa patera

  • Podkład pod tort → dla efektu wizualnego → na rynku dostępne są podkłady w różnych kolorach, rozmiarach i kształtach.
Gadżety kuchenne

Podkład pod tort

 

Powiązane przepisy:

Tort Tiramisu z wiśniami pod kwiatową pierzynką

Tort czekoladowy z kulkami Maltesers

Tort Trójmus na Brownie z lustrzaną polewą

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress