Quiche ze szpinakiem, gorgonzolą, mozzarellą i plastrami salami

Placek na cieście francuskim z nadzieniem na bazie szpinaku, sera pleśniowego gorgonzola, sera mozzarella i czosnku zalany masą śmietanowo-jajeczną i przykryty plastrami salami

 

Kategoria: Dania mączne → Tarty i Quiche

Kuchnia według stron świata: Francuska

 

Porcja: Forma do tarty o średnicy 26 cm i wysokości 4 cm

Czas przygotowania: 50 minut

 

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego lub mrożonego o wymiarach 25 x 40 cm*
  • Nadzienie:
    • 350 g mrożonego szpinaku w liściach
    • 200 g sera gorgonzola piccante (pokrojony na drobne kawałki)**
    • 150 g sera mozarella (starty na tarce o grubych oczkach)
    • 5 ząbków czosnku (obrane i przeciśnięte przez prasę)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 ml śmietany creme fraiche lub śmietanki uht 30-36%***
    • 100 g serka mascarpone
    • 3 jajka + 2 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • ½ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 10-15 plasterków salami

 

* Polecam mrożone ciasto Blikle’go o wymiarach 25 x 30 cm. Ciasto jest zdrowsze od innych ciast i ma przyjemny maślany posmak, a to dzięki zawartości masła, a nie margaryny. A jak wszyscy wiemy, lub właśnie się dowiadujemy margaryna zawiera tłuszcze trans, a to samo złoo!

** Gorgonzola to miękki ser włoski o białej barwie z niebiesko-zielonym przerostem pleśniowym, ostrym smaku i zapachu oraz kremowej konsystencji, otrzymywany z mleka krowiego; ser gorgonzola dostępny jest w dwóch wersjach: we wczesnym stadium dojrzewania jako gorgonzola dolce czyli słodka oraz gorgonzola piccante, czyli pikantna o mocniejszym i intensywniejszym smaku, pojawiającym się w rezultacie naturalnego procesu dojrzewania.

*** Creme fraiche tzw. świeża śmietana (wymawiamy krem fresz) to 35 %, gęsta, kwaskowata śmietana, która dzięki dużej zawartości tłuszczu nie waży się podczas gotowania; popularna w kuchni francuskiej np. do robienia quichów.

 

Przygotowanie:

  • Ciasto
    • Jeżeli używamy ciasta mrożonego, przed użyciem należy je rozmrozić. Dzień wcześniej przekładamy ciasto do lodówki. Dzięki rozmrażaniu ciasta w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej jest mniej wysuszone.
    • Ciasto francuskie rozwałkowujemy tak, aby po wyłożeniu formy wystawało ok. 2 cm poza brzeg. Ciasto Blikle’go o wymiarach 25 x 30 cm jest grubsze od standardowego ciasta, dlatego przed użyciem należy je rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm (ciasto Blikle’go powinno wystarczyć na dwie tarty).
    • Tartownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem francuskim, a nadmiar ciasta wystający poza brzegi przyklejamy do zewnętrznych boków. Jeżeli używamy tartownicy bez wyjmowanego dna, w pierwszej kolejności polecam wyłożyć formę arkuszem papieru dołączonym do ciasta, a dopiero później samym ciastem – pozwoli to nam na łatwiejsze wyjęcie tarty z formy po upieczeniu. Jeżeli używamy tartownicy z wyjmowanym dnem, ten krok możemy pominąć.
    • Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ceramicznymi kulkami i podpiekamy w piekarnik nagrzanym do 200 stopni opcja góra-dół przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut do zarumienienia.
  • Nadzienie
    • Szpinak rozmrażamy, wyciskamy rękoma z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek, pokruszoną gorgonzolę, startą mozzarellę, oliwę z oliwek i mieszamy wszystko do połączenia składników.
    • Śmietanę przelewamy do oddzielnej miski, dodajemy serek mascarpone, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i miksujemy przez chwilkę wszystko mikserem do uzyskania jednolitej masy
    • Zmiksowaną śmietanę z jajkami przelewamy do szpinakowego nadzienia i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • Co dalej?
    • Po podpieczeniu ciasta francuskiego zmieniamy temperaturę na 170 stopni opcja termoobieg
    • Na lekko ostudzony kruchy spód przekładamy nadzienie, układamy plastry salami, tak aby zachodziły na siebie, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, do momentu, aż masa się zetnie.
    • Gotowy quiche wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 5 minut do ostygnięcia

 

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

 

Quiche na cieście francuskim

Quiche ze szpinakiem, gorgonzolą, mozzarellą i plastrami salami

 

Quiche na cieście francuskim

Quiche ze szpinakiem, gorgonzolą, mozzarellą i plastrami salami

1 Comment

  • comment-avatar
    Agnieszka 23 lutego 2016 (20:50)

    Uwielbiam takie dania , jak skończy mi się dieta oczyszczająca to na pewno przygotuję sobie taki placek :)

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress