Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-morelowym z dodatkiem makaronu palle di piombo

Pieczone polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie śliwek, moreli, białego wina, octu balsamicznego i miodu z dodatkiem włoskiego makaronu palle di piombo (małe ołowiane kuleczki)

 

Kategoria: Dania mięsne → Wieprzowina

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • W roli głównej:
    • 30 dag polędwiczek wieprzowych
    • Sól
    • Pieprz
    • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia
  • Sos śliwkowo-morelowy:
    • 10 suszonych śliwek
    • 10 suszonych moreli
    • 40 ml białego wina
    • 20 ml octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka miodu
  • Dodatki: włoski makaron palle di piombo (małe ołowiane kuleczki)*

** Makaron palle di piombo marki Maltagliati dostępny jest m.in. w delikatesach Alma. Nie spotkałam się z wersją bezglutenową tego makaronu, tak więc dla bezglutenowców proponuje inny makaron. A dla diabetyków makaron ugotowany al dente o średnim indeksie glikemicznym.

 

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju, al dente lub normale, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Polędwiczki wieprzowe
    • Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zakrywamy przezroczystą folią i odstawiamy na 2-3 godziny lub na całą noc do lodówki.
    • Przed smażeniem polędwiczki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmujemy je z lodówki na co najmniej 30 minut przez smażeniem. Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy nadmiar soli i pieprzu, ponieważ w trakcie smażenia przyprawy lubią się przypalać.
    • Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem. Polędwiczki obsmażamy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym oleju ok. 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja góra-dół ok. 12-15 minut. Polędwiczki po przekrojeniu powinny być różowiutkie w środku.
  • Sos śliwkowo-morelowy: morele przekładamy do małego rondelka, zalewamy wodą do przykrycia i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Morele miękną o wiele dłużej niż śliwki, dlatego dodajemy je w pierwszej kolejności. Po tym czasie dodajemy śliwki i dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy miód, białe wino i ocet balsamiczny i dusimy jeszcze ok. 15-20 minut, aby sos ładnie się nam zredukował.

 

Sposób podania: Polędwiczki kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na makaronie w taki sposób, aby jeden plaster zachodził odrobinę na drugi. Na ułożonych polędwiczkach kładziemy uduszone morele i śliwki, a całość polewamy sosem.

 

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-morelowym z dodatkiem makaronu palle di piombo

 

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-morelowym z dodatkiem makaronu palle di piombo

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress