Jabłkowe róże po francusku

Plasterki jabłek z dżemem morelowym i cynamonem zapieczone w cieście francuskim na kształt pączków róży, idealne na Walentynki

 

Kategoria: Desery → Ciastka i Ciasteczka

Kuchnia według stron świata: Francuska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: 8 róż

Czas przygotowania: 1 h (20 minut na przygotowanie i 40 minut na pieczenie)

 

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego lub mrożonego o wymiarach 25 x 50*
  • 2 duże, słodkie jabłka np. jonagored
  • Sok z 1 cytryny
  • 8-10 łyżek dżemu morelowego
  • Cynamon
  • Cukier puder (opcjonalnie)

* Polecam mrożone ciasto Blikle’go o wymiarach 25 x 30 cm. Ciasto jest zdrowsze od innych ciast i ma przyjemny maślany posmak, a to dzięki zawartości masła, a nie margaryny. A jak wszyscy wiemy, lub właśnie się dowiadujemy margaryna zawiera tłuszcze trans, a to samo złoo!

 

Przygotowanie:

  • Jeżeli używamy ciasta mrożonego, przed użyciem należy je rozmrozić. Dzień wcześniej przekładamy ciasto do lodówki. Dzięki rozmrażaniu ciasta w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej jest mniej wysuszone.
  • Ciasto o wymiarach 25 x 50 cm dzielimy na 8 kawałków o wymiarach 6 x 25 cm, a następnie rozwałkowujemy je na kawałki o wymiarach 7 x 30 cm. Ciasto Blikle’go o wymiarach 25 x 30 cm jest grubsze od standardowego ciasta, dlatego dzielimy je na 8 kawałów o wymiarach 4 x 25 cm, a następnie rozwałkowujemy na kawałki o wymiarach 7 x 30-35 cm. Część pokrojonych kawałków wkładamy do lodówki, żeby za nadto się nie rozgrzały, bo rozgrzane będą przylepiać się do deski lub silikonowej maty i trudniej będzie zawinąć jabłka.
  • Jabłka kroimy na pół, wykrawamy gniazda i kroimy na plasterki o grubości 2 mm (tak jak na zdjęciu poniżej). Jabłek nie obieramy ze skórki, ponieważ przy pieczeniu skórka pięknie się nam zrumieni.
  • Dżem morelowy miksujemy na gładki mus za pomocą blendera w kształcie litery S
  • Rozwałkowany kawałek ciasta smarujemy dżemem morelowym, układamy pokrojone plasterki jabłka, tak aby wystawały odrobinę ponad ciasto (tak jak na zdjęciu poniżej), posypujemy cynamonem, następnie ciasto składamy na pół, przykrywając w ten sposób jabłuszka i zawijamy w rulonik.
  • Gotowe róże wkładamy do blachy do muffinek i pieczemy najpierw przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni opcja dół, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni opcja góra-dół i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
  • Upieczone i ostudzone róże posypujemy cukrem pudrem

 

Jabłkowe róże po francusku

 

Jabłkowe róże po francusku

 

Jabłkowe róże po francusku

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress