Puk puk tu św. Walenty – Aksamitne trufle a’la tiramisu

Trufle w kształcie serca z nadzieniem z mlecznej czekolady, serka mascarpone i likieru amaretto przyprószone kakao idealne na Walentynki

 

Kategoria: Desery → Praliny i Trufle

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: 24 praliny w kształcie serduszek o wymiarach 3x3x2 cm

Czas przygotowania: 2,5 h (30 minut na przygotowanie i 2 ha na mrożenie)

 

Składniki:

  • 250 g serka mascarapone (1 opakowanie)*
  • 100 g czekolady mlecznej / 1 tabliczka (połamana na kawałki)
  • 50 g masła / 1/4 kostki (pokrojone w plastry)
  • 20 ml likieru Amaretto**
  • Kakao

* Serek mascarpone wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby był w temperaturze pokojowej – łatwiej nam będzie połączyć go z czekoladą

** Likier Amaretto to włoski likier migdałowy o czerwono-bursztynowym kolorze, słodko-gorzkawym smaku i zawartości alkoholu 21-28%. .

 

Potrzebne gadżety:

  • Garnek
  • Miska (wkład) do gotowania w kąpieli wodnej ze stali nierdzewnej (z rączką i uchwytami na garnek)
  • Termometr (opcjonalnie)
  • Silikonowa foremka

 

Przygotowanie:

  • Czekoladę mleczną wraz z pokrojonym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o kilku ważnych zasadach:
    1. Do garnka nalewamy tyle wody, aby miseczka oparta na garnku jej NIE dotykała. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą pary wodnej.
    2. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień na najmniejszy gaz, tak aby woda tylko odrobinę bulgotała.
    3. Czekoladę łamiemy na kawałki
    4. Miskę układamy na garnku razem z połamaną czekoladą i masłem i rozpoczynamy proces rozpuszczania. Gdy czekolada z masłem zacznie się rozpuszczać, możemy od czasu do czasu pomieszać delikatnie łyżką od uzyskania jednolitej masy.
    5. Aby nie dopuścić do zważenia czekolady pilnujemy, aby nie przekroczyła określonej temperatury – 46 stopni C w przypadku czekolady mlecznej oraz 48 stopni C w przypadku czekolady gorzkiej. Jeżeli nie posiadasz termometru i nie jesteś w stanie zmierzyć temperatury, postępuj bardzo ostrożnie według punktów 1-4.
  • Gdy czekolada jest już rozpuszczona, zdejmujemy miseczkę z ognia, dodajemy serek mascarpone, następnie amaretto i mieszamy do uzyskania gładkiego musu. Jeżeli czekolada nie chce połączyć się z serkiem, miseczkę ponownie układamy na garnku z wodą i podgrzewamy chwilę mieszając łyżką. Pamiętajmy o tym, aby nie podgrzewać masy zbyt długo, bo czekolada może się zważyć.
  • Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek o dowolnym kształcie (kulek, serduszek itp.). Foremki z nadzieniem wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Następnie wyjmujemy praliny z foremek, tylko robimy to sprawnym ruchem, bo praliny momentalnie się rozpuszczają. Takie wyłuskane praliny przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i ponownie wkładamy na kilki minut do zamrażarki.
  • Uformowane praliny przekładamy na talerz i za pomocą małego sitka posypujemy kakao. Pralinę możemy wziąć w dłoń, żeby oprószyć ją równomiernie z każdej strony. Należy to robić szybciutko, bo pod wpływem ciepła rąk masa bardzo szybko się rozpuszcza.
  • Gotowe praliny przekładamy do papilotek i wkładamy do lodówki.

 

Praliny serca

Aksamitne trufle a’la tiramisu na Walentynki

 

Praliny serca

Aksamitne trufle a’la tiramisu na Walentynki

 

Praliny serca

Aksamitne trufle a’la tiramisu na Walentynki

 

Praliny serca

Aksamitne trufle a’la tiramisu na Walentynki

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress