Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Technika rozpuszczania i potrzebne gadżety kuchenne

 

Kategoria: ABC gotowania

 

Potrzebne gadżety:

  • Garnek
  • Miska (wkład) do gotowania w kąpieli wodnej ze stali nierdzewnej (z rączką i uchwytami na garnek)
  • Termometr

 

Czekolada to bardzo kapryśna dama, lubi strzelić focha i się zwarzyć, dlatego przy jej rozpuszczaniu musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  1. Do garnka nalewamy tyle wody, aby miseczka oparta na garnku jej NIE dotykała. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą pary wodnej.
  2. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień na najmniejszy gaz, tak aby woda tylko odrobinę bulgotała.
  3. Czekoladę łamiemy na kawałki
  4. Miskę układamy na garnku razem z połamaną czekoladą i rozpoczynamy proces rozpuszczania. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, możemy od czasu do czasu pomieszać delikatnie łyżką.
  5. Aby nie dopuścić do zważenia czekolady, pilnujemy, aby nie przekroczyła określonej temperatury – 46 stopni C w przypadku czekolady białej i mlecznej oraz 48 stopni C w przypadku czekolady gorzkiej. Jeżeli nie posiadasz termometru i nie jesteś w stanie zmierzyć temperatury, postępuj bardzo ostrożnie według punktów 1-4.

 

Powiązane przepisy:

Aksamitne trufle a’la Tiramisu

Kokosowe praliny z Curacao Blue inspirowane Rafaello 

Świąteczne praliny serowo-makowe

Meksykańskie churrosy z sosem czekoladowym

Dyniowe babeczki na Halloween

Ciasto dyniowo-marachewkowe z ganachem z białej czekoladowy

Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi i gwiezdnym pyłem

Tort czekoladowy z kulkami Maltesers 

Tort Trójmus na Brownie z lustrzaną polewą

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress