Lekka i orzeźwiająca sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i dressingu na bazie octu balsamicznego

Sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych, czarnej komosy ryżowej i dressingu na bazie octu balsamicznego, syropu z owoców czarnego bzu, oliwy z oliwek, musztardy Dijon, soli i pieprzu

 

Kategoria: Sałatki i Surówki

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • Roszponka
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki czarnej quinoi (komosa ryżowa)*
  • Dressing:
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1,5 łyżki octu balsamicznego**
    • 1-2 łyżeczki syropu z owoców czarnego bzu lub z czarnej porzeczki
    • ½ łyżeczki musztardy Dijon
    • Sól i pieprz do smaku

* Kasza quinoa (komosa ryżowa) to w zasadzie ani kasza, ani ryż, ale tak przyjęło się o niej mówić jako o kaszy wytwarzanej z quinoa albo w polskiej wersji z komosy ryżowej, czyli rośliny zaliczanej do pseudozbóż, pochodzącej z Ameryki Południowej, nazywanej przez Inków matką wszystkich zbóż; występuje w kilku odmianach: quinoa biała, quinoa czerwona, quinoa czarna, quinoa mieszana; quinoa biała jest najpopularniejszą odmianą komosy, a jednocześnie jest najdelikatniejsza w smaku; posiada łagodny, orzechowy posmak i kremową barwę; quinoa czerwona jest podobna do quinoy białej, jednak jej orzechowy posmak sprawia, że jest od niej bardziej wyrazista; quinoa czarna jest najbardziej chrupiąca i twarda spośród dostępnych odmian, a do tego jest bardziej ziemista i słodsza; quinoa mieszana to mix trzech kolorów, łączący w sobie chrupkość czarnej, orzechowy posmak czerwonej i delikatność białej quinoy; w stanie surowym quinoa wygląda jak małe kuleczki, a po ugotowaniu z kuleczek wystają małe ogonki – kiełki; podawana jako dodatek do mięsa i warzyw lub składnik sałatek; kasza quinoa to kasza bezglutenowa o niskim indeksie glikemicznym.

** Ocet balsamiczny to ocet powstający z zagęszczonego, świeżo wyciśniętego soku z winogron, poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach oraz octu winnego; okres leżakowania octu balsamicznego może wynosić nawet 20 lat – to właśnie czas potrzebny do jego wyprodukowania sprawia, że ocet ten osiąga wysokie ceny, a im jest starszy tym droższy; stosowany jako dodatek do sałatek, sosów i marynat; popularny w kuchni włoskiej, gdzie nazywa się go czarnym złotem; dostępny w szklanych butelkach.

 

Przygotowanie:

  • Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do momentu aż będzie chrupiącą i pojawią się małe kiełki.
  • Roszponkę płuczemy na sicie zimną wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Pomidorki kroimy w ćwiartki.
  • Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, szczelnie zakręcamy i potrząsamy energicznie kilka-kilkanaście razy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Roszponkę, pokrojone pomidorki i ugotowaną komosę przekładamy do miseczki, mieszamy i polewamy dressingiem.

 

Sałatki i Surówki

Lekka i orzeźwiająca sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i dressingu na bazie

 

Sałatki i Surówki

Lekka i orzeźwiająca sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i dressingu na bazie

 

Powiązane przepisy:

Kaszanka z cebulką i sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress