Kaszanka z cebulką i sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych

Podsmażane krążki kaszanki z cebulką i sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych, czarnej komosy ryżowej i dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z owoców czarnego bzu, oliwy z oliwek, musztardy, soli i pieprzu

 

Kategoria: Dania mięsne → Wieprzowina

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • W roli głównej:
    • 300 g kaszanki
    • 1 cebula (pokrojona w pół piórka o grubości co najmniej 0,5 cm)
    • Masło klarowane
  • Sałatka:
    • Roszponka
    • 10-12 pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki czarnej quinoi (komosa ryżowa)*
    • Dressing:
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 1,5 łyżki octu balsamicznego**
      • 1-2 łyżeczki syropu z owoców czarnego bzu lub z czarnej porzeczki
      • ½ łyżeczki musztardy Dijon
      • Sól i pieprz do smaku

* Kasza quinoa (komosa ryżowa) to w zasadzie ani kasza, ani ryż, ale tak przyjęło się o niej mówić jako o kaszy wytwarzanej z quinoa albo w polskiej wersji z komosy ryżowej, czyli rośliny zaliczanej do pseudozbóż, pochodzącej z Ameryki Południowej, nazywanej przez Inków matką wszystkich zbóż; występuje w kilku odmianach: quinoa biała, quinoa czerwona, quinoa czarna, quinoa mieszana; quinoa biała jest najpopularniejszą odmianą komosy, a jednocześnie jest najdelikatniejsza w smaku; posiada łagodny, orzechowy posmak i kremową barwę; quinoa czerwona jest podobna do quinoy białej, jednak jej orzechowy posmak sprawia, że jest od niej bardziej wyrazista; quinoa czarna jest najbardziej chrupiąca i twarda spośród dostępnych odmian, a do tego jest bardziej ziemista i słodsza; quinoa mieszana to mix trzech kolorów, łączący w sobie chrupkość czarnej, orzechowy posmak czerwonej i delikatność białej quinoy; w stanie surowym quinoa wygląda jak małe kuleczki, a po ugotowaniu z kuleczek wystają małe ogonki – kiełki; podawana jako dodatek do mięsa i warzyw lub składnik sałatek; kasza quinoa to kasza bezglutenowa o niskim indeksie glikemicznym.

** Ocet balsamiczny to ocet powstający z zagęszczonego, świeżo wyciśniętego soku z winogron, poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach oraz octu winnego; okres leżakowania octu balsamicznego może wynosić nawet 20 lat – to właśnie czas potrzebny do jego wyprodukowania sprawia, że ocet ten osiąga wysokie ceny, a im jest starszy tym droższy; stosowany jako dodatek do sałatek, sosów i marynat; popularny w kuchni włoskiej, gdzie nazywa się go czarnym złotem; dostępny w szklanych butelkach.

 

Przygotowanie:

  • Kaszanka
    • Pokrojoną cebulkę smażymy z dodatkiem minimalnej ilości klarowanego masła na średnim gazie ok. 10 minut, do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodajemy 2 łyżki klarowanego masła, zmniejszamy gaz i smażymy tak jeszcze 8-10 minut.
    • Kaszankę obsmażamy w całości pod przykryciem, na średnim gazie ok. 15 minut do momentu zarumienienia, pamiętając o tym, aby co jakiś czas przekręcić kaszankę na drugi boczek. Gotową kaszankę pozostawiamy w całości lub kroimy na krążki o grubości ok. 2 cm.
  • Sałatka
    • Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do momentu aż będzie chrupiącą i pojawią się małe kiełki.
    • Roszponkę płuczemy na sicie zimną wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem
    • Pomidorki kroimy w ćwiartki.
    • Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, szczelnie zakręcamy i potrząsamy energicznie kilka-kilkanaście razy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    • Roszponkę, pokrojone pomidorki i ugotowaną komosę przekładamy do miseczki, mieszamy i polewamy dressingiem.

 

Sposób podania: Pokrojoną w krążki kaszankę układamy na talerzu, przyozdabiamy zrumienioną cebulką, a obok kładziemy sałatkę z roszponki.

 

Wieprzowina

Kaszanka z cebulką i sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych

 

Wieprzowina

Kaszanka z cebulką i sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress