Dressing na bazie octu balsamicznego i syropu z kwiatów czarnego bzu

Dressing do sałatek na bazie octu balsamicznego, syropu z kwiatów czarnego bzu, oliwy z oliwek, musztardy Dijon, soli i pieprzu

 

Kategoria: Sosy, Dipy i Marynaty

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: 50 ml

Czas przygotowania: 5 minut

 

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego*
  • 2-3 łyżeczki syropu z owoców czarnego bzu lub z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sól i pieprz do smaku

 

* Ocet balsamiczny to ocet powstający z zagęszczonego, świeżo wyciśniętego soku z winogron, poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach oraz octu winnego; okres leżakowania octu balsamicznego może wynosić nawet 20 lat – to właśnie czas potrzebny do jego wyprodukowania sprawia, że ocet ten osiąga wysokie ceny, a im jest starszy tym droższy; stosowany jako dodatek do sałatek, sosów i marynat; popularny w kuchni włoskiej, gdzie nazywa się go czarnym złotem; dostępny w szklanych butelkach.

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, szczelnie zakręcamy i potrząsamy energicznie kilka-kilkanaście razy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Dressing sałatkowy

Dressing na bazie octu balsamicznego i syropu z kwiatów czarnego bzu

 

Powiązane przepisy:

Lekka i orzeźwiająca sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i dressingu na bazie octu balsamicznego

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress