Risotto pomidorowe z serkiem mascarpone

Ryż Arborio z sosem pomidorowym, serkiem mascarpone, świeżą bazylią i parmezanem

 

Risotto to popularna we Włoszech potrawa przyrządzana z krótko-ziarnistego, kleistego ryżu (np. Arborio, Carnaroli, Vialone), podsmażanego na maśle z cebulką i czosnkiem, a następnie gotowanego z dodatkiem wina, warzywnego bulionu oraz ulubionych dodatków. Po ugotowaniu ryż miesza się z masłem, śmietaną, mleczkiem kokosowym lub serkiem mascarpone, które nadają delikatności i aksamitnej konsystencji. Dzieło wieńczy starty parmezan lub inny twardy ser (np. grana padano lub pecorino). Jednym słowem – proste w przygotowaniu i pyszne danie :)

 

Kategoria: Dania z ryżem i kaszą

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • Ryż:
    • 130-140 g ryżu Arborio*
    • ½ średniej cebuli (drobno posiekana)
    • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • ½ łyżeczki soli
    • 40 ml białego wina
    • 500-550 ml bulionu warzywnego
  • Sos pomidorowy:
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • ½ średniej cebuli (drobno posiekana)
    • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatki:
    • 1 łyżka serka mascarpone
    • Twardy ser np. parmezan, grana padano, pecorino (starty na tarce)
    • 1/3 pęczka g posiekanej świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji

 

Przygotowanie:

  • Sos pomidorowy
    • Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym na średnim gazie ok. 10 minut. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, cukier, mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy gaz do minimum i od teraz gotujemy ok. 5 minut.
  • Ryż:
    • Przygotowanie ryżu składa się z 4 etapów:
      1. Podsmażamy cebulkę z czosnkiem, aby nadać smak naszemu risotto.
      2. Dodajemy bulion, aby nadać zapach.
      3. Dodajemy ulubione dodatki (dla własnej satysfakcji).
      4. Dodajemy masło/serek mascarpone, aby nadać delikatności.
    • 1 etap: Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym, na głębokiej, dużej patelni ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy ryż i prażymy ok. 2-3 minuty, aż ziarenka zmienią kolor na szklisty, a następnie na mlecznobiały. Na tym etapie znika mączysta otoczka ryżu, co zapobiega sklejaniu się ziaren. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy ok. 2 minut, aż odparuje.
    • 2 etap: Wsypujemy sól. Teraz partiami będziemy dodawać bulion warzywny i spokojnie czekać, aż ryż wchłonie po kolei wszystkie partie bulionu. Jak to robimy? Wlewamy pierwszą część bulionu ok. 100 ml i czekamy ok. 2 minuty, aż bulion się wchłonie. Nie czekamy, aż ryż wyschnie na wiór, tylko w momencie, gdy mieszając łyżką ryż stawia wyraźny opór serwujemy kolejną partię bulionu. Kolejne partie po 100 ml dodajemy co ok. 4 minuty, ale tylko pod warunkiem, że kolejna partia została wchłonięta. Cały proces powinien potrwać ok. 18 minut. Po tym czasie każde ziarenko powinno być delikatnie otulone bulionem. Risotto powinno mieć gęstą konsystencję, ale w takim sposób, że po wyjęciu na talerz pięknie się nam rozpływa.
    • 3 etap: Gdy część bulionową mamy za sobą dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok 2-3 minuty.
    • 4 etap: Pod sam koniec gotowania dodajemy łyżkę serka mascarpone, posiekaną bazylię i mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia serka.

 

  • Sposób podania: Risotto przekładamy na głęboki talerz. Powinno być płaskie. Posypujemy startym parmezanem, a na środek kładziemy listki bazylii.

 

Risotto pomidorowe z serkiem mascarpone

 

Risotto pomidorowe z serkiem mascarpone

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress