• Churrosy

Churros z sosem czekoladowym

Chrupiące ciastka w formie rurek o przekroju w kształcie gwiazdki, wytwarzane z ciasta parzonego (na bazie mąki pszennej, wody, masła i jajek), smażone w głębokim tłuszczu, obsypane cukrem z cynamonem i maczane w sosie czekoladowym

 

Chocolate con churros to popularny deser w Hiszpanii, a także krajach Ameryki Łacińskiej (głównie w Meksyku), zjadany również jako śniadaniowa przekąska, co uważam już za totalną rozpustę :) W czasie karnawału (i nie tylko) stanowi ciekawą alternatywę dla polskich pączków i faworków.

 

Kategoria: Desery → Ciastka i Ciasteczka

Kuchnia według stron świata: Hiszpańska, Meksykańska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: 25 churros o wymiarach 2,5 x 10 cm

Czas przygotowania: 1 h (10 minut na przygotowanie, 30 minut na odpoczywanie ciasta, 40 minut na smażenie)

 

Składniki:

  • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej typ 550
    • 200 ml wody
    • 100 g masła
    • 3 jajka
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 l oleju rzepakowego rafinowanego do smażenia
  • Posypka
    • 4 łyżki drobnego, białego cukru lub cukru pudru
    • 2 łyżeczki cynamonu
  • Sos czekoladowy
    • 100 g czekolady mlecznej / 1 tabliczka
    • 100 g czekolady gorzkiej / 1 tabliczka
    • 200 ml śmietanki Uht 30%

 

Potrzebne gadżety:

  • Wok lub głęboka patelnia
  • Termometr z uchwytem (jeżeli nie posiadasz termometru zrób mały test z odrobiną ciasta)
  • Rękaw cukierniczy
  • Przejściówka do końcówek
  • Końcówka Wilton 1M – gwiazda o średnicy u podstawy 9 mm
  • Nożyczki

 

Przygotowanie:

  • Ciasto
    • Wodę z masłem zagotowujemy w rondelku. Następnie, aby otrzymać ciasto parzone zaparzamy mąkę, czyli wsypujemy przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką do momentu uzyskania jednolitej, sprężystej i odchodzącej od brzegów rondla masy. Masę odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10 minut.
    • Jajka miksujemy chwilę w misce na jednolitą masę, a następnie partiami wlewamy do ostudzonej mąki z wodą i masłem i mieszamy. Kolejną partię dodajemy, aż ciasto wchłonie jajeczną masę. Tak przygotowane ciasto przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
    • W woku rozgrzewamy olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Jeżeli nie posiadasz specjalnego termometru zrób mały test. Ciasto wrzucone na rozgrzany olej powinno się zanurzyć i momentalnie wypłynąć. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy bezpośrednio do rozgrzanego oleju i obcinamy nożyczkami, tworząc w ten sposób rurki o długości ok. 8-10 cm. Churros smażymy ok. 3,5-4 minuty na złoty kolor. Usmażone churros wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    • Odsączone churros od razu obtaczamy w drobnym cukrze z cynamonem, tak aby cukier dobrze je oblepił z każdej strony. Jeżeli używamy cukru pudru, to czekamy, aż churros ostygną i dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem z cynamonem
  • Sos czekoladowy: czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o kilku ważnych zasadach:
    1. Do garnka nalewamy tyle wody, aby miseczka oparta na garnku jej NIE dotykała. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą pary wodnej
    2. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień na najmniejszy gaz, tak aby woda tylko odrobinę bulgotała.
    3. Czekoladę łamiemy na kawałki
    4. Miskę układamy na garnku razem z połamaną czekoladą i śmietanką i rozpoczynamy proces rozpuszczania. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, możemy od czasu do czasu pomieszać delikatnie łyżką, tak aby czekolada utworzyła ze śmietanką jednolitą, kremową konsystencję.
    5. Aby nie dopuścić do zważenia czekolady, pilnujemy, aby nie przekroczyła określonej temperatury – 46 stopni C w przypadku czekolady białej i mlecznej oraz 48 stopni C w przypadku czekolady gorzkiej. Jeżeli nie posiadasz termometru i nie jesteś w stanie zmierzyć temperatury, postępuj bardzo ostrożnie według punktów 1-4.

 

Sposób podania: Sos czekoladowy przelewamy do miseczek i maczamy w nim churrosy obtoczone w cukrze z cynamonem. Najlepiej smakują na ciepło.

 

Meksykańskie churrosy

Churros z sosem czekoladowym

 

Meksykańskie churrosy

Churros z sosem czekoladowym

 

Meksykańskie churrosy

Churros z sosem czekoladowym

 

Rękaw cukierniczy + przejściówka + końcówka Wilton 1M

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress