• Makaron

Makaron z pesto z rukoli, suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika

Włoski makaron fusilli (świderki) z pesto z rukoli (sos na bazie rukoli, orzechów nerkowca, czosnku, parmezanu, oliwy z oliwek, oleju z pestek dyni, oleju lnianego, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru), suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika

 

Kategoria: Dania mączne → Makarony

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki:

  • 150 g makaronu fusilli (świderki)*
  • 10-12 suszonych pomidorów (pokrojone na małe kawałki)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • Twardy ser np. Parmezan** / Grana Padano*** / Peccorino**** (starty na tarce)
  • 6 łyżek pesto z rukoli:
    • 60 g rukoli
    • 40 g orzechów nerkowca / 3 łyżki
    • 4 łyżki startego parmezanu*
    • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez prasę)
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 20 ml oleju z pestek dyni**
    • 10 ml oleju lnianego***
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki cukru
    • Sól i pieprz do smaku

* Dla diabetyków makaron razowy lub ugotowany al dente o średnim indeksie glikemicznym

** Parmezan (Parmigiano Reggiano) to  twardy ser włoski o słomkowej barwie, pikantnym smaku i ziarnistej strukturze, ukrytej pod żółto-złotą twardą skórą, otrzymywany z mleka krowiego, produkowany w formie walca; przeważnie spożywany jest po starciu na tarce jako dodatek do makaronów i risotta oraz jako składnik pesto.

*** Grana Padano to twardy ser włoski o bladożółtej barwie, pikantnym smaku, ziarnistym i kruchym miąższu, otrzymywany z mleka krowiego, produkowany w formie walca; ponadto posiada gładką i bardzo twardą skórę o żółtozłotym kolorze, która ciemnieje wraz z dojrzewaniem sera; przeważnie spożywany jest po starciu na tarce jako dodatek do makaronów;

**** Pecorino: twardy ser włoski o barwie białej, przez słomkową do żółtej (w zależności o rodzaju sera i stopnia dojrzewania) pikantnym smaku i ziarnistej strukturze, otrzymywany z mleka owczego, produkowany w formie walca; pecorino bardzo dobrze komponuje się z miodem, owocową marmoladą i jest ciekawym uzupełnieniem sosów do makaronu; niestety jest trudno dostępny, głównie w sklepach z włoską żywnością;

 

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub normale, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Wszystkie składniki pesto poza oliwą i olejem przekładamy do blendera z ostrzem w kształcie litery S i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W trakcie blendowania, składniki mogą osadzać się na ściankach blendera, wtedy przerywamy blendowanie, łyżką ściągamy zawartość i ponownie blendujemy. Oliwę i oleje mieszamy ze sobą, stopniowo wlewamy do blendera i blendujemy do momentu, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  • Pestki słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia. Pestki słonecznika lubią się łatwo przypalać, więc do czasu do czasu mieszamy łyżką i nie spuszczamy z oka.

 

Sposób podania: Makaron przekładamy na talerz, mieszamy z pesto z rukoli, dodajemy kawałki suszonych pomidorów, posypujemy startym serem i uprażonymi pestkami słonecznika.

 

Makaron po włosku

Makaron z pesto z rukoli, suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika

 

Makaron po włosku

Makaron z pesto z rukoli, suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress