Sałatka z awokado, gruszką i serem pleśniowym Brie

Sałatka z awokado, gruszką konferencją, serem pleśniowym Brie lub Camembert, rukolą, sokiem z limonki, słodkim sosem sojowym oraz prażonym, białym sezamem

 

Kategoria: Sałatki i Surówki

Kuchnia według stron świata: Międzynarodowa (Francuska, Japońska)

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie awokado*
  • 1 dojrzała, miękka, słodka gruszka np. konferencja
  • 120 g sera pleśniowego Brie** lub Camembert***
  • Rukola
  • Sok z połowy limonki lub cytryny
  • Słodki sos sojowy****
  • 3 łyżki białego sezamu

* Bardzo trudno kupić miękkie awokado, dlatego należy je kupić kilka dni wcześniej i położyć w ciepłym miejscu, aż zmięknie.

** Brie to francuski ser z porostem pleśniowym, otrzymywany z niepasteryzowanego mleka krowiego; najbardziej popularne są 2 rodzaje sera brie: Brie de Meaux o kremowej barwie, delikatnie orzechowym smaku i zapachu oraz białej aksamitnej pleśniowej skórce, produkowany w formie płaskiego cylindra o średnicy ok. 36 cm i 2,5 cm grubości oraz Brie de Melun o kremowej barwie, lekko słonawym smaku i pieczarkowym zapachu oraz cienkiej skórce, pokrytej białą pleśnią z brązowymi lub czerwonymi plamkami, produkowany w formie płaskiego cylindra o średnicy 37 cm i 3 cm grubości; sery brie sprzedawane są w okrągłych drewnianych pudełkach; ser brie podobny jest do sera camembert, lecz o mniej wyrazistym aromacie i teksturze; dodatkową różnicą jest region, z którego pochodzi mleko i głównie to sprawia, że będą smakowały zupełnie inaczej, choć i tak są trudne do odróżnienia dla nie-Francuza.

*** Camembert de Normandie to francuski ser z porostem pleśniowym o kremowej barwie i łagodnym smaku, otrzymywany z niepasteryzowanego krowiego mleka i produkowany w postaci płaskiego cylindra o średnicy ok. 11 cm; sprzedawany w okrągłych drewnianych pudełkach; prawdziwy camembert powinien mieć nieregularną, twardą powierzchnię i sprężystą konsystencję wyczuwalną przy lekkim nacisku.

**** Sos sojowy to sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli; sos sojowy występuje w 2-óch wersjach: sos sojowy słony o ciemnym kolorze, rzadkiej konsystencji i słonym smaku oraz sos sojowy słodki o ciemnym kolorze, gęstej konsystencji i słono-słodkim smaku; popularny w kuchni azjatyckiej do wzmocnienia smaku zup i sałatek, jako dip do warzyw, marynowania mięsa i oczywiście jako dodatek do sushi; dodatkowo sos sojowy słodki idealnie sprawdza się podczas grillowania, gdzie zawarty w nim cukier karmelizuje się tworząc chrupiącą skórkę; tradycyjny sposób przygotowywania sosu sojowego jest długotrwały, co przyczyniło się do opracowania chemicznych metod przyśpieszających produkcję, a tym samym spowodowało pogorszenie smaku i trwałości; ostatnio sosy warzone na sposób tradycyjny odzyskują popularność, a wielu producentów wyraźnie zaznacza na opakowaniach, że wyrób został przygotowany w drodze naturalnej fermentacji.

 

Przygotowanie:

  • Awokado obieramy ze skóry, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a każda połówkę kroimy wzdłuż na 6 części w formie łódeczek. Skrapiamy solidnie sokiem z limonki, aby awokado nie ściemniało.
  • Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda, a każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 3 części w formie łódeczek. Podobnie jak w przypadku awokado, gruszkę skrapiamy sokiem z limonki, aby nie ściemniała.
  • Ser pleśniowy kroimy w plastry.
  • Rukolę płuczemy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem .
  • Sezam prażymy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty tak, aby lekko się zarumienił. Uwaga! Pamiętajmy, aby sezamu za bardzo nie zjarać, bo będzie gorzki i niejadalny.

 

Sposób podania: Rukolę układamy na talerzu, na to kładziemy plastry sera i kawałki gruszki, na wierzchu łódeczki z awokado, polewamy słodkim sosem sojowym i posypujemy prażonym sezamem.

 

Sałatki i Surówki

Sałatka z awokado, gruszką i serem pleśniowym Brie

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress