Curry z krewetek w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu jaśminowego

Grillowane krewetki w sosie na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, imbiru, czerwonej pasty curry, kolendry i śmietany z dodatkiem ryżu jaśminowego

 

Kategoria: Dania rybne i Owoce morza

Kuchnia według stron świata: Tajska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • W roli głównej
    • ok. 300 g białych krewetek o długości 6 cm (ok. 30 krewetek)*
    • Gruboziarnista sól
    • Świeżo mielony pieprz
  • Sos pomidorowy
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1 cebula (drobno posiekana)
    • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
    • ½ papryczki chili np. cayenne lub jalapeno (drobno pokrojona)**
    • 2 cm korzeń imbiru (obrany i starty na tarce o drobnych oczkach)
    • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry*** (opcjonalnie)
    • 2-3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
    • ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki (drobno posiekana)
    • Sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki klarowanego masła
  • Dodatki: 100-150 g ryżu jaśminowego****
  • Kilka listków kolendry lub pietruszki do dekoracji

 

* Krewetki białe lub białonogi (tzw. white prawns) to krewetki o jasnoszarym kolorze i długości do 22 cm. W przepisie użyłam surowych krewetek, ze skorupką, bez główki, z ogonkiem.

** Jeżeli lubimy ostry sos dodajemy całą papryczkę, a jeżeli jesteś hardcorem dodaj papryczkę razem z nasionami :)

*** Czerwona pasta curry to pasta na bazie papryczek chili, trawy cytrynowej, szalotek, czosnku, nasion kolendry, nasion kminu rzymskiego, pasty z krewetek, soli, pieprzu oraz orzeszków ziemnych; popularna w kuchni tajskiej

**** Ryż jaśminowy to długoziarnisty, aromatyczny ryż o delikatnym zapachu kwiatów; to ryż o małej zawartości skrobi, dzięki czemu jest sypki i się nie klei; popularny w kuchni tajskiej jako dodatek do dań mięsnych i rybnych; na polskim rynku ryż jaśminowy dostępny jest w wersji białej (o wysokim indeksie glikemicznym) i brązowej (o średnim indeksie glikemicznym)

 

Przygotowanie

  • Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na maśle klarowanym ok. 10 minut. Następnie dodajemy starty imbir, pokrojoną papryczkę chili, czerwoną pastę curry, mieszamy i podsmażamy kolejne 10 minut do zarumienienia cebuli.
  • Gdy cebulka będzie już przyrumieniona dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, mieszamy do połączenia składników i wszystko razem podsmażamy jeszcze ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt grecki i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę.
  • Krewetki płuczemy na sicie zimną wodą, obieramy z pancerzyków, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie podsmażamy na patelni grillowej ok. 1,5 minut z każdej strony. Krewetek nie smażymy zbyt długo, bo będą przeciągnięte. Usmażone krewetki przekładamy do pomidorowego sosu i mieszamy do połączenia składników. Kilka krewetek możemy zostawić do dekoracji.
  • Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

Sposób podania: Ryż przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy sos z krewetkami, kilka grillowanych krewetek i dekorujemy listkami kolendry.

 

Curry z krewetek

Curry z krewetek w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu jaśminowego

 

Curry z krewetek w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu jaśminowego

 

Curry z krewetek w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu jaśminowego

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress