• Zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zupa na bazie bulionu rosołowego, passaty pomidorowej, soli, pieprzu, cukru trzcinowego i koperku z dodatkiem makaronu jajecznego

 

Kategoria: Zupy

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: 1,5 l

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 1 l bulionu rosołowego
  • 700 g passaty pomidorowej (1 butelka)*
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczka cukru trzcinowego lub 3 łyżeczka ksylitolu lub 2 łyżeczki fruktozy
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • 1 pęczek koperku (drobno posiekany)
  • 100-120 g makaronu jajecznego lub białego ryżu**

*  Polecam passatę pomidorową Cirio Rustica

** Makaron jajeczny to makaron przygotowany na bazie mąki pszennej, wody i jajek

 

Przygotowanie:

  • Makaron lub ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Bulion przelewamy do garnka, dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, i podgrzewamy na małym gazie.
  • Śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki letniej zupy i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy kolejne 3 łyżki zupy i czynność powtarzamy. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do zupy.
  • Dodajemy ugotowany makaron lub ryż, wsypujemy koperek i mieszamy do połączenia składników.

 

Zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress