• Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Placki na bazie mąki pszennej, ziemniaków, cebuli, jajek, soli i pieprzu z plastrami wędzonego łososia i śmietaną

 

Kategoria: Dania mączne → Placki

Kuchnia według stron świata: Polska

 

Porcja: 12 placków o średnicy ok. 8 cm

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżek mąki pszennej*
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia
  • Plastry wędzonego łosia
  • 1 śmietana 18% lub jogurt grecki

* Ilość mąki zależy od gęstości masy. Jeżeli dodamy wodę z ziemniaków i cebuli, to należy dodać odpowiednio więcej mąki (mniej więcej 2 razy więcej, czyli 8 łyżek)

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie odcedzamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Z odlanej wody dodajemy skrobię, która zbierze się na dnie. Ziemniaków możemy nie odcedzać, tylko dodać do masy odpowiednio więcej mąki.
  • Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i mieszamy do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dolewamy część odcedzonej wody, ale robimy do z umiarem, ponieważ ciasto, nie może być za rzadkie, bo będzie rozlewało się podczas smażenia.
  • Placki smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony do momentu przyrumienienia. Robimy to na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju, bo inaczej placki będą przywierać do patelni. Po usmażeniu placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

 

Sposób podania: Placki układamy na talerzu, na każdy placek kładziemy plaster wędzonego łososia i łyżkę śmietany bądź jogurtu greckiego.

l

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

 

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress