• Naleśniki

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, serem feta i pestkami słonecznika

Ciasto z mąki gryczanej, mleka, wody, jajek i masła wypełnione nadzieniem na bazie szpinaku, sera feta, jajek, pestek społecznika, czosnku i pieprzu

 

Kategoria: Dania mączne → Naleśniki, Omlety i Tortille

Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: 5 cienkich naleśniki lub 3 grusze o średnicy 22 cm

Czas przygotowania: 35 minut

 

Składniki:

  • Ciasto
    • 100 g mąki gryczanej
    • 200 ml mleka
    • 100 ml wody gazowej
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 jajko zerówka lub jedynka od szczęśliwych kurek
    • 5 łyżek roztopionego klarowanego masła
    • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia (opcjonalnie)
  • Nadzienie
    • 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    • 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez prasę)
    • 150 g sera feta (pokruszony na drobne kawałki)
    • 1 jajko zerówka lub jedynka od szczęśliwych kurek (ugotowane na twardo i starte na tarce o grubych oczkach)
    • 20-25 g pestek słonecznika + garść do dekoracji
    • 2 łyżki mąki gryczanej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

  • Ciasto
    • Jajka ubijamy na wysokich obrotach do momentu otrzymania puszystej jasnożółtej masy. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, sól i miksujemy jeszcze przez chwilę na niższych obrotach do momentu połączenia składników. Następnie wlewamy roztopione, ostudzone masło i mieszamy łyżką, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami (jeżeli masa jest zimna, po dodaniu masła mogą pojawić się grudki, ale bez obaw – znikną podczas smażenia). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
    • Rozgrzaną patelnie smarujemy cieniutko olejem rzepakowym, chochlą nabieramy ciasto (2/3 chocholi do cienkich naleśników i cała chochla do grubych naleśników) i sprawnym ruchem rozprowadzamy po patelni (zaczynamy nalewać z lewej strony i przechylając patelnie w prawą stronę, rozprowadzamy ciasto). Naleśniki smażymy ok. 2 minuty z jednej strony, po czym przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.
  • Nadzienie
    • Pestki słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia. Pestki słonecznika lubią się łatwo przypalać, więc do czasu do czasu mieszamy łyżką i nie spuszczamy z oka.
    • Szpinak rozmrażamy, dodajemy wyciśnięty czosnek i odstawiamy na 15 minut do przegryzienia smaków. Następnie przekładamy na patelnię i dusimy ok. 5 minuty do odparowania wody.
    • W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników, po czym dodajemy do wstępnie uduszonego szpinaku i dusimy kolejne 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
    • Do ostygniętego szpinaku wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy starte jajko, pokruszony ser feta, pestki słonecznika i mieszamy dokładnie do połączenia składników.

 

Sposób podania: Nadzienie nakładamy na naleśnik, zawijamy w rulon (tak przygotowane rulony możemy dodatkowo podsmażyć, aby nasze naleśniki były chrupiące), układamy na talerzu, posypujemy świeżymi liśćmi szpinaku i uprażonymi pestkami słonecznika.

 

Naleśniki

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, serem feta i pestkami słonecznika

 

Naleśniki

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, serem feta i pestkami słonecznika

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress