Pieczone bataty w ziołowej panierce

Pieczone ziemniaki w panierce z suszonego rozmarynu, tymianku, soli morskiej, czarnego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki

 

Bataty to słodkie ziemniaki o podłużnym kształcie i pomarańczowej barwie. Stanowią dobrą alternatywę dla zwykłych ziemniaków, a do tego przewyższają je pod względem wartości odżywczych i mają niższy indeks glikemiczny.

 

Kategoria: Dodatki

Kuchnia według stron świata: Meksykańska, Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 45 minut (bataty), 60 minut (tradycyjne ziemniaki)

 

Składniki:

  • 1 duży batat ok. 400 g lub tradycyjne ziemniaki o jednakowej wielkości
  • Ziołowa panierka:
    • 1 łyżka suszonego rozmarynu
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
    • ½ łyżeczki soli morskiej
    • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • Dekoracja: kilka gałązek świeżego tymianku

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę lub w łódeczkę (tzn. wzdłuż na pół i jeszcze na wzdłuż na pół, a jeżeli używamy większych ziemniaków łącznie kroimy 3 razy na pół)
  • Zioła i przyprawy przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oleju za pomocą silikonowego pędzelka, układamy ziemniaczki, posypujemy połową mieszanki przypraw i mieszamy drewnianą łyżką, tak, aby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaczki. Czynność powtarzamy. Na koniec polewamy resztą oleju rzepakowego i ponownie mieszamy.
  • Bataty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni opcja góra-dół ok. 35 minut, a tradycyjne ziemniaki ok. 60 minut. W czasie pieczenia ziemniaki kilkakrotnie mieszamy drewnianą, aby przepiekły się równomiernie z każdej strony. Wyjmujemy po jednym i próbujemy.

 

Bataty

Pieczone bataty w ziołowej panierce

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress