Łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym z kremem balsamicznym

Pieczony filet łososia polany sosem na bazie jogurtu greckiego, koperku, soku z cytryny oraz pieprzu cytrynowego z dodatkiem kremu balsamicznego w towarzystwie tłuczonych ziemniaków uformowanych w kulki

 

Łosoś, to zaraz po śledziu, moja ulubiona ryba :) W połączeniu z sosem jogurtowo-koperkowym tworzy szybki, smaczny i prosty obiad, który dzięki odrobinie kremu balsamicznego zamienia się w niecodzienne danie.

 

Kategoria: Dania rybne i Owoce morza

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków (w wersji z batatami), Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 35 minut

 

Składniki:

  • W roli głównej:
    • 400 g filetu z łososia
    • Olej rzepakowy rafinowany
    • Pieprz cytrynowy
    • Sól
    • Sok z cytryny
  • Sos jogurtowo-koperkowy:
    • 1 jogurt grecki ok. 200 g lub 1 śmietana 18%
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • ½ pęczka koperku (drobno posiekany)
  • Krem balsamiczny*
  • Dodatki: 6-8 małych ziemniaków lub 1 duży batat*

 

* Krem balsamiczny to gęsty sos otrzymywany z octu balsamicznego o słodkim smaku z delikatną, kwaskowatą nutą. W sprzedaży można spotkać kremy balsamiczne z aromatem owoców np. figowy czy truskawkowy.

** Bataty to słodkie ziemniaki o podłużnym kształcie i pomarańczowej barwie. Stanowią dobrą alternatywę dla zwykłych ziemniaków, a do tego przewyższają je pod względem wartości odżywczych i mają niższy indeks glikemiczny.

 

Przygotowanie:

  • Łososia myjemy, odcinamy skórę, smarujemy olejem, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę najpierw smarujemy olejem, a dopiero w dalszej kolejności posypujemy solą, ponieważ sól wyciąga wodę i ryba staje się sucha. Tak przygotowanego łososia możemy podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony lub zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja góra-dół przez ok. 30 minut.
  • Składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy do połączenia składników, przekładamy do rondelka i podgrzewamy chwilkę.
  • Ziemniaczki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Następnie odcedzamy i zgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Jak przygotować pieczone bataty?

 

Sposób podania: Łososia przekładamy na talerz, polewamy sosem, a następnie kremem balsamicznym. Ugotowane ziemniaki nabieramy za pomocą gałki do lodów i układamy obok łososia w formie kulek.

 

Pieczony łosoś

Łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym z kremem balsamicznym

 

Pieczony łosoś

Łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym z kremem balsamicznym

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress