Jajecznica według Lindsey Vonn

Jajecznica z cebulką, pieczarkami, sosem salsa, awokado i kolendrą według jednej z najpiękniejszych i najbardziej utytułowanych kobiet w świecie sportu – Lindsey Vonn, amerykańskiej narciarki alpejskiej.

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie

Kuchnia według stron świata: Polska z meksykańskim akcentem

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 25 minut (z gotowym sosem salsa), 40 minut (razem z przygotowaniem sosu salsa)

 

Składniki:

  • 8 jajek zerówek lub jedynek od szczęśliwych kurek
  • 2 cebule
  • 8-10 pieczarek średniej wielkości
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • Gruboziarnista sól
  • 2 miękkie awokado + sok z limonki*
  • Kolendra do dekoracji
  • Sos salsa**
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • ¼ dużej zielonej papryki (pokrojona w paski)*
    • ¼ lub 1/3 dużej żółtej papryki (pokrojona w paski)
    • ½ papryczki chili np. cayenne lub jalapeno (drobno pokrojona)**
    • ½ średniej cebuli (pokrojona w plastry)
    • 1 ząbek czosnku (obrany i pokrojony w plasterki)
    • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 30 ml gorącej wody
    • 1 łyżka cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki posiekanej kolendry

 

* Bardzo trudno kupić miękkie awokado, dlatego należy je kupić kilka dni wcześniej i położyć w ciepłym miejscu, aż zmięknie

** Sos salsa możemy przygotować dzień wcześniej

 

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy ok. 5 minut na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, aby nam się nie przypaliła. Jeżeli przygotowujemy mniejszą ilość cebuli skracamy czas podsmażania.
  • Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż, dodajemy do cebulki, mieszamy, aby połączyć warzywa i smażymy ok. 10-15 minut na średnim ogniu, do momentu, aż pieczarki zmiękną i lekko się przyrumienią. Pytanie jak pieczarki dobrze usmażyć? Sekretem jest pozbycie się z pieczarek wody. W jaki sposób? Zaraz po włożeniu na patelnię pieczarki posypujemy gruboziarnistą solą.
  • Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem, dodajemy do cebulki z pieczarkami i szczypiorkiem. Mieszamy chwilę drewnianą łyżką do ścięcia jajek.
  • Awokado obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy na paski i skrapiamy sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
  • Sos salsa
    • Cukier i sól rozpuszczamy w gorącej wodzie, czekamy do ostygnięcia
    • Pomidory przekładamy do blendera z ostrzem w kształcie litery S, miksujemy, ale tylko chwilę, aby pomidorki odrobinę się rozpadły i nie powstała pacia, przekładamy do miski.
    • Obie papryki, papryczkę chili, cebulę i czosnek przekładamy do blendera z ostrzem w kształcie litery S, wlewamy wodę z rozpuszczonym cukrem i solą, wszystko razem miksujemy bardzo drobno i przekładamy do miseczki z pomidorami.
    • Dodajemy słodką paprykę, pieprz, sok z limonki, koncentrat pomidorowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i próbujemy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku.
    • Na koniec wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę i delikatnie mieszamy łyżką

 

Jajecznica

Jajecznica według Lindsey Vonn

 

Jajecznica

Jajecznica według Lindsey Vonn

 

Lindsey Vonn, źrodło zdjęcia http://sport.se.pl/

 

Lindsey Vonn

Lindsey Vonn, źródło zdjęcia http://www.westword.com/

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress