• Quiche

Quiche ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

Placek na kruchym spodzie z nadzieniem na bazie szpinaku, koziego sera, sera gouda, suszonych pomidorów i czosnku zalany masą śmietanowo-jajeczną

 

Quiche, podobnie jak pizza ma to do siebie, że możemy użyć dowolnie wybranych składników i za każdym razem będzie pysznie :) Quiche ze szpinakiem, to jedna z moich ulubionych wersji. A z dodatkiem orzeźwiającego sosu salsa tworzy mistrzowskie połączenie :)

 

Kategoria: Dania mączne → Tarty i Quiche

Kuchnia według stron świata: Francuska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: Forma do tarty o średnicy 26 cm i wysokości 4 cm

Czas przygotowania: 50 minut (z gotowym kruchym ciastem), 2 h (z przygotowaniem kruchego ciasta)

 

Składniki:

  • Kruche ciasto
  • Nadzienie:
    • 350-400 g mrożonego szpinaku w liściach
    • 5 ząbków czosnku (obrane i przeciśnięte przez prasę)
    • 15 suszonych pomidorów (pokrojonych na drobne kawałki)
    • 3 łyżki oliwy z pomidorów
    • 200 g sera koziego lub sera feta (pokrojony na kawałki)
    • 130-150 g sera gouda do środka nadzienia (starty na tarce o grubych oczkach)
    • 50 g sera gouda do posypania (starty na tarce o grubych oczkach)
    • 200 ml śmietany creme fraiche lub śmietanki uht 30-36%*
    • 100 g serka mascarpone
    • 3 jajka + 2 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo: sos salsa
  • Dekoracja: listki szpinaku baby

* Creme fraiche tzw. świeża śmietana (wymawiamy krem fresz) to 35 %, gęsta, kwaskowata śmietana, która dzięki dużej zawartości tłuszczu nie waży się podczas gotowania; popularna w kuchni francuskiej np. do robienia quichów.

 

Przygotowanie:

  • Kruchy ciasto
  • Nadzienie
    • Szpinak rozmrażamy, wyciskamy rękoma z nadmiaru wody (ale nie za bardzo, żeby tarta nie była sucha), przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojony kozi ser, startą goudę, oliwę z pomidorów i mieszamy wszystko do połączenia składników
    • Śmietanę przelewamy do oddzielnej miski, dodajemy serek mascarpone, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i miksujemy przez chwilkę wszystko mikserem do uzyskania jednolitej masy
    • Zmiksowaną śmietanę z jajkami przelewamy do szpinakowego nadzienia i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • Sos salsa
  • Co dalej?
    • Po upieczeniu kruchego ciasta zmieniamy temperaturę na 170 stopni termoobieg
    • Na lekko ostudzony kruchy spód przekładamy nadzienie, posypujemy startą goudą, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, do momentu, aż masa się zetnie, a ser przyrumieni.
    • Gotowy quiche wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 5 minut do ostygnięcia

 

Sposób podania: Quiche dzielimy na 4 części, przekładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku. Opcjonalnie podajemy z sosem salsa.

 

Powiązane przepisy:

Formy do pieczenia tart i quichów 

 

Quiche

Quiche ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

 

Quiche

Quiche ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

 

Quiche

Quiche ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress