• Lasagne

Zapiekanka a’la lasagne

Makaron (penne, farfalle lub fusilli) zapieczony z warstwami farszu: sosem bolognese, beszamelem i serem gouda oraz mozzarella

 

Kategoria: Dania mączne → Makarony

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa

 

Porcja: dla 6 osób, naczynie o wymiarach 25 x 30 cm

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki*:

  • Makaron:
    • 300 g krótkiego makaronu np. penne (rurki), farfalle (kokardki), fusilli (świderki)**
    • ½ łyżki soli
  • Sos bolognese:
    • 250 g mięsa mielonego wołowego
    • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 10 suszonych pomidorów (pokrojone na drobne kawałki)
    • 2 białe cebule (posiekane na kawałki)
    • 2 średnie marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
    • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
    • 3 łyżki soli (1 łyżka do mięsa i 2 łyżki do sosu pomidorowego)
    • 2 łyżeczki pieprzu (1 łyżeczka do mięsa i 1 łyżeczka do sosu pomidorowego)
    • 4 łyżeczki cukru / 4 łyżeczki ksylitolu / 2 łyżeczki fruktozy
    • 2 płaskie łyżki suszonego oregano
    • 2 płaskie łyżki suszonej bazylii
    • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
    • 4 łyżki klarowanego masła
  • Sos beszamelowy:
    • 40 g masła
    • 40 g mąki pszennej / 40 g mąki gryczanej
    • 400 ml mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:
    • 20 dkg sera gouda (starty na tarce o grubych oczkach)
    • 20 dkg sera mozarella (starty na tarce o grubych oczkach)
  • Listki bazylii do dekoracji

 

* Podane składniki są na 2 warstwy zapiekanki, możesz użyć połowy składników i przygotować tyko jedną warstwę.

** Dla diabetyków makaron razowy lub makaron ugotowany al dente o średnim indeksie glikemicznym

 

Przygotowanie:

  • Sos bolognese:
    • Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut na średnim gazie, mieszając od czasu do czasu drewnianą łychą, aby cebulka nam się nie przypaliła. Po wstępnym usmażeniu, 1/3 cebulki przekładamy do rondelka, a resztę pozostawiamy na patelni.
    • Mięso mielone przekładamy do miski, solimy, pieprzymy i mieszamy rękoma do połączenia składników. Następnie dodajemy do wstępnie usmażonej cebulki, a na sam koniec wrzucamy startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Całość mieszamy i smażymy na średnim gazie ok. 10-15 minut, aż mięso pięknie się nam zarumieni i nabierze pięknego cebulowego aromatu. W trakcie smażenia mięso możemy rozdzielić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki.
    • Do rondelka z resztą cebulki dodajemy pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, cukier (ksylitol lub fruktozę), oregano, bazylię, oliwę z suszonych pomidorów i dusimy ok. 5 minut do momentu, aż część pomidorowego sosu nam się zredukuje.
    • Gdy sos pomidorowy będzie zredukowany, a mięso przypieczone, przelewamy sos do mięsa i mieszamy do połączenia składników.
  • Makaron
    • Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy sól, wrzucamy makaron i gotujemy al. dente zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i odstawiamy na bok
  • Sos beszamelowy
    • Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wąskim strumieniem wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Na początku mogą powstać grudki, ale nie przejmujemy się tym faktem i cały czas mieszamy, aż sos będzie gładki i pięknie nam zgęstnieje. Beszamel powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, a to wszystko po to, aby spodnia warstwa naszej zapiekanki była zwarta i nie rozpadała się przy podawaniu. Gotowy beszamel przykrywamy pokrywką.
  • Co dalej?:
    • Naczynie smarujemy połową sosu beszamelowego, na to wykładamy połowę makaronu, następnie połowę sosu bolognese i na koniec posypujemy połową startego sera. Czynność powtarzamy
    • Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni opcja termoobieg i pieczemy ok. 15-20 minut, do momentu, aż ser się rozpuści. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i czekamy 2-3 minuty do ostygnięcia. Dekorujemy listkami bazylii.

 

Lasagne

Zapiekanka a’la lasagne

 

Lasagne

Zapiekanka a’la lasagne

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress