• Jajka w pomidorach

Jajka po hiszpańsku

Jajka zapieczone w sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki, suszonych pomidorów, cebuli, czosnku, marchewki, soli, pieprzu pod serową pierzynką z mozzarelli

 

Uwielbiam jajka w każdej postaci :) Dziś naszło mnie na jajka po hiszpańsku. Jeden z pomysłów na proste, pyszne i pożywne śniadanie :) Tym razem przygotowałam w wersji bezmięsnej, ale pozostając w hiszpańskim klimacie z powodzeniem możecie dodać kiełbasę chorizo.  Jeżeli nie macie specjalnych kokilek do zapiekania, użyjcie patelni. Wystarczy zrobić wgłębienie w sosie pomidorowym, wbić jajka i poczekać aż się zetną :)

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie

Kuchnia według stron świata: Hiszpańska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit (bez sera)

 

Porcja: 2 kokilki o średnicy 12 cm 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Składniki:

  • Sos pomidorowy
    • 1 puszka krojonych pomidorów ok. 400 g*
    • 5 suszonych pomidorów (pokrojone na małe kawałki)
    • 1 biała cebula (posiekana na kawałki)
    • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
    • ½ średniej marchewka (starta na tarce o grubych oczkach)
    • ½ papryczki chili np. cayenne lub jalapeno (drobno pokrojona)**
    • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka sproszkowanej, ostrej papryki
    • 1 łyżeczka oregano
    • 2 łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżeczki cukru / 2 łyżeczki ksylitolu / 1 łyżeczka fruktozy
    • Masło klarowane
  • 2 jajka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
  • 60 g sera mozzarella (starty na tarce o grubych oczkach)
  • Listki świeżej kolendry do dekoracji

* w okresie wiosenno-letnim możemy wykorzystać świeże pomidory

** jeżeli lubimy ostre potrawy dodajemy całą papryczkę, a jeżeli jesteś hardcorem dodaj papryczkę razem z nasionami :)

 

Przygotowanie:

  • Sos pomidorowy: masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy ok. 5 minut na średnim gazie, mieszając od czasu do czasu drewnianą łychą, aby cebulka nam się nie przypaliła. Po wstępnym usmażeniu dodajemy startą marchewkę i pokrojoną papryczkę chili i smażymy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, pokrojone, suszone pomidory, sproszkowaną paprykę, oregano, sól, pieprz, cukier i dusimy ok. 2-3 minuty.
  • Kokilki napełniamy sosem pomidorowym do ok. ¾ wysokości, po środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni opcja góra-dół na ok. 10-15 minut (w zależności jak bardzo ma być ścięte jajko). Gdy białko się już zetnie posypujemy startą mozzarellą i pieczemy kolejne 5 minut. Na koniec dekorujemy listkami świeżej kolendry.

 

Jajka zapieczone w pomidorach

Jajka po hiszpańsku

 

Jajka zapieczone w pomidorach

Jajka po hiszpańsku

 

Jajka zapieczone w pomidorach

Jajka po hiszpańsku

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress