Aperol spritz

Włoski, boski drink na bazie aperola, prosecco, wody gazowanej i soku z pomarańczy

 

Aperol spritz to zdecydowanie mój ulubiony drink. Jego cierpki, a zarazem słodki smak przypomina mi ciepłe, leniwe wieczory we Włoszech przy blasku zachodzącego słońca…

 

Kategoria: Napoje → Napoje alkoholowe

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegańska, Wegetariańska

 

Porcja: 1 kieliszek do wina o pojemności 350 ml

Czas przygotowania: 5 minut

 

Składniki:

  • 3 części schłodzonego prosecco 150 ml*
  • 2 części schłodzonego aperola 100 ml**
  • 1 część schłodzonej wody gazowanej 50 ml
  • 20 ml soku z pomarańczy (opcjonalnie)
  • Kostki lodu
  • Plasterki pomarańczy do dekoracji

* Prosecco to białe wino musujące włoskiego pochodzenia, o zawartości alkoholu 11%

**Aperol to aperitif włoskiego pochodzenia o jasnoczerwonym kolorze i słodko-gorzkim smaku i zawartości alkoholu 11%

 

Przygotowanie:

Prosecco, aperola i wodę gazowaną wlewamy do kieliszka. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i kostki lodu. Dekorujemy plastrami pomarańczy.

 

Aperol spritz

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress