• Sos salsa

Meksykański sos salsa

Sos na bazie pomidorów, zielonej i żółtej papryki, papryczki chili, cebuli, czosnku, soku z limonki, koncentratu pomidorowego, cukru trzcinowego, soli, pieprzu, oliwy z oliwek i listków kolendry

 

Odkąd pierwszy raz przygotowałam ten sos, nie mogę już przestać :) Pasuje praktycznie do wszystkiego: tart, quichów, tortilli, a nawet pierogów no i oczywiście świetnie komponuje się z nachosami. A do tego wszystkiego jest banalnie prosty w przygotowaniu i ze względu na niski indeks glikemiczny idealny zarówno dla diabetyków, jak i tych dbających o linię :)

 

Kategoria: Sosy, Dipy, Marynaty

Kuchnia według stron świata: Meksykańska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegańska, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: miseczka o pojemności 400 ml

Przygotowanie: 15 minut

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ¼ dużej zielonej papryki (pokrojona w paski)*
  • ¼ lub 1/3 dużej żółtej papryki (pokrojona w paski)
  • ½ papryczki chili np. cayenne lub jalapeno (drobno pokrojona)**
  • ½ średniej cebuli (pokrojona w plastry)
  • 1 ząbek czosnku (obrany i pokrojony w plasterki)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 30 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 

* zielonej papryki nie dodajemy zbyt dużo, bo salsa będzie gorzka

** jeżeli lubimy ostry sos dodajemy całą papryczkę, a jeżeli jesteś hardcorem dodaj papryczkę razem z nasionami :)

 

Przygotowanie:

  • Cukier i sól rozpuszczamy w gorącej wodzie, czekamy do ostygnięcia. 
  • Pomidory przekładamy do blendera z ostrzem w kształcie litery S, miksujemy, ale tylko chwilę, aby pomidorki odrobinę się rozpadły i nie powstała pacia, przekładamy do miski.
  • Obie papryki, papryczkę chili, cebulę i czosnek przekładamy do blendera z ostrzem w kształcie litery S, wlewamy wodę z rozpuszczonym cukrem i solą i wszystko razem miksujemy bardzo drobno i przekładamy do miseczki z pomidorami.
  • Dodajemy słodką paprykę, pieprz, sok z limonki, koncentrat pomidorowy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy i próbujemy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku.
  • Na koniec wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę i delikatnie mieszamy łyżką

 

Sposób podania. Gotowy sos przekładamy do miseczki posypujemy listkami kolendry i podajemy razem z nachosami.

 

Sos Salsa

Meksykański Sos Salsa

 

Sos Salsa

Meksykański Sos Salsa

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress