• Przystawki i Przekąski

Kabanosy w cieście francuskim z dipem musztardowym

Kabanosy wieprzowe zapieczone w cieście francuskim, podane z dipem na bazie jogurtu naturalnego, musztardy francuskiej i rosyjskiej i posypane świeżo mielonym pieprzem

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Zawijaski i inne cuda

Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska

 

Porcja: 30 kawałków o długości ok. 7 cm

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego lub mrożonego o wymiarach 25 x 50*
  • 6 kabanosów wieprzowych o długości ok. 30-35 cm
  • 1 jogurt naturalny 180 g
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 8 łyżeczek musztardy rosyjskiej lub musztardy Dijon
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 jajko

* Polecam mrożone ciasto Blikle’go o wymiarach 25 x 30 cm. Ciasto jest zdrowsze od innych ciast i ma przyjemny maślany posmak, a to dzięki zawartości masła, a nie margaryny. A jak wszyscy wiemy, lub właśnie się dowiadujemy margaryna zawiera tłuszcze trans, a to samo złoo!

 

Przygotowanie:

  • Jeżeli używamy ciasta mrożonego, przed użyciem należy je rozmrozić. Dzień wcześniej przekładamy ciasto do lodówki. Dzięki rozmrażaniu ciasta w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej jest mniej wysuszone.
  • Do miseczki przekładamy jogurt, musztardę francuską i rosyjską oraz sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Jajko wbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy widelcem.
  • Ciasto o wymiarach 25 x 50 cm dzielimy na 6 kawałków o wymiarach 8 x 25 cm, a następnie rozwałkowujemy je na kawałki o wymiarach 8 x 30-35 cm. Ciasto Blikle’go o wymiarach 25 x 30 cm jest grubsze od standardowego ciasta, dlatego dzielimy je na 6 kawałów o wymiarach 5 x 25 cm, a następnie rozwałkowujemy na kawałki o wymiarach 8 x 30-35 cm. Część pokrojonych kawałków wkładamy do lodówki, żeby za nadto się nie rozgrzały, bo rozgrzane będą przylepiać się do deski lub silikonowej maty i trudniej będzie zawinąć kabanosa.
  • Taki rozwałkowany kawałek ciasta smarujemy odrobiną dipu musztardowego, zostawiając pasek wolnego miejsca przy jednym z dłuższych boków, tak aby można było skleić ciasto. Następnie układamy kabanosa, zwijamy w rulon tak, aby ciasto oplotło kabanosa 1,5 raza i dokładnie sklejamy. Na koniec dzielimy na 5 kawałków o długości ok. 7 cm, za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
  • Gotowe zawijaski układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiać ok. 1,5 cm przerwy między kawałkami i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach opcja góra-dół do momentu zarumienienia.
  • Upieczone kabanosy w cieście maczamy w pozostałym dipie musztardowym

 

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim z dipem musztardowym

 

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim z dipem musztardowym

 

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim z dipem musztardowym

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress