Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

Deser  na bazie mleka, śmietanki kremówki, cukru, żelatyny z dodatkiem ziarenek maku, polana powidłami śliwkowymi

 

Kategoria: Desery → Musy i Kremy

Kuchnia według stron świata: Włoska z polskim akcentem

Kuchnia według diety: Bezglutenowa

 

Porcja: 6 porcji po ok. 80 ml

Czas przygotowania: 40 minut + 5 godzin na stężenie

 

Składniki:

  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki uht 30%
  • 200 ml pasteryzowanego mleka 3,2%
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 30 g cukru waniliowego
  • 60 g niebieskiego maku
  • 120 g powideł śliwkowych
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • Dekoracja: cukrowe płatki śniegu

 

Przygotowanie:

  • Mak zalewamy 120 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 30 minut. Mak możemy również zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Następnie mak odcedzamy na sicie o drobnych oczkach i mielimy 3-4 krotnie w maszynce o jak najmniejszych oczkach.
  • Żelatynę przekładamy do rondelka, zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
  • Śmietankę, mleko, cukier trzcinowy, cukier waniliowy oraz zmielony mak przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Po chwili dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia na 45-60 minut (w zależności jak bardzo podgrzewaliśmy składniki)
  • Wstępnie ostudzoną masę wkładamy na ok. 35 minut do lodówki do wstępnego stężenia i mieszamy najpierw co 10 minut (2 razy), a następnie co 5 minut (3 razy). Zależy nam na tym, aby masa osiągnęła konsystencję gęstego budyniu, ale nie stężała zbyt szybko. Dopiero wtedy możemy rozlać masę do miseczek. Jeżeli masę rozlejemy od razu, bez wstępnego stężenia, mak opadnie na dno miseczek. Miseczki z masą wkładamy do lodówki na min. 4 godziny do całkowitego stężenia.
  • Jak wyjąć panna cottę z miseczki? Po wyjęciu z lodówki, miseczkę zanurzamy na ok. 10 sekund we wrzątku, ale nie spuszczamy oka, aby nie rozpuścić panna cotty. Dla ułatwienia miseczkę możemy włożyć w małe sitko i dopiero zanurzyć we wrzątku. Następnie na miseczkę nakładamy talerz i jednym zgrabnym ruchem odwracamy miseczkę wraz z talerzem do góry nogami. Jeżeli panna cotta rozpuściła nam się odrobinę na talerzu wycieramy ręcznikiem papierowym.
  • Powidła śliwkowe przekładamy do miski, wlewamy sok pomarańczowy i mieszamy do połączenia składników. Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych skórek ze śliwki i otrzymać gładki mus.

 

Sposób podania: Panna cottę układamy na środku talerza, delikatnie polewamy musem śliwkowym, tak aby spływał po bokach i na koniec dekorujemy płatkami śniegu.

 

Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

 

Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

 

Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

 

Panna cotta z makiem i powidłami śliwkowymi

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress