• Praliny z czekoladą

Świąteczne praliny serowo-makowe

Masa makowa otoczona masą serową, zamknięta w skorupce z białej czekolady, polana musem truskawkowym i posypana jadalnym brokatem w złotym kolorze

 

W te święta osiągnęłam efekt WOW!!! Nawet odtańczyłam w kuchni taniec radości. Co prawda Muffin troszkę dziwnie się na mnie patrzył, ale że lubi skakać, po chwili skakał razem ze mną :) Na każde, większe okazje staram się stworzyć coś niesamowicie smakowitego. I w te święta nie mogło być inaczej. Ci co mnie znają wiedzą, że uwielbiam praliny ponad wszystko i dlatego w tym roku zapraszam na te oto BOSKIE PRALINY :) Czyż nie wyglądają pięknie?

 

Kategoria: Desery → Praliny

Kuchnia według stron świata: Polska, Francuska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: ok. 70 pralin o średnicy 4  cm

Czas przygotowania: 15 godzin

  • Masa serowa: 8,5 godziny (30 minut na przygotowanie + 1,5 h na pieczenie + 6 h na studzenie + 30 minut na mrożenie)
  • Masa makowa: 11 godzin (30 minut na przygotowanie, 10 h na moczenie maku, 30 minut na mrożenie)
  • Czekoladowa otoczka: 10 minut
  • Mus truskawkowy: 20 minut
  • Formowanie pralin: 5 godzin (1 h na formowanie pralin, 1,5 godziny na mrożenie, 30 minut na obtoczenie w czekoladzie + 2 h na stężenie)

 

Składniki:

  • Masa serowa
    • 1 kg twarogu sernikowego 3-krotnie mielonego
    • 200 g drobnego cukru trzcinowego / 200 g ksylitolu / 140 fruktozy
    • 30 g cukru waniliowego
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki kaszy manny
    • 100 g kwaśnej śmietany 18%
    • 3 jajka + 2 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • 50 g masła (rozpuszczone, w temperaturze pokojowej)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • Masło do wysmarowania formy
    • Bułka tarta do obsypania formy
  • Masa makowa*
    • 150 g niebieskiego maku
    • 300 ml wrzątku
    • 30 g masła
    • 15 g cukru waniliowego
    • 60 g miodu
    • 60 ml śmietanki tortowej 36%
    • 30 g włoskich orzechów (drobno posiekane)
    • 30 g blanszowanych migdałów (drobno posiekane)
    • 30 g rodzynek lub innych suszonych owoców: żurawiny, moreli, daktyli (drobno pokrojone)
  • Czekoladowa otoczka
    • 500 g białej czekolady (5 tabliczek)
    • 500 g miękkiego masła
  • Mus truskawkowy
    • 350 g truskawek
    • 4 łyżeczki drobnego cukru
    • 3,5 łyżeczki żelatyny lub 1 łyżeczka agar-agar**
    • 3,5 łyżki zimnej wody
  • Dekoracja: jadalny brokat w złotym kolorze

* Dla leniuszków proponuje gotową masę makową, ale ta domowa smakuje o niebo lepiej :)

** Agar-agar to substancja żelująca z wodorostów, wegetariańska alternatywa żelatyny używana do zagęszczania deserów, galaretek czy bulionów.

 

Przygotowanie:

  • Masa serowa
    • Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypuszczamy bokiem. Boki formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki usuwamy.
    • Ser razem z cukrem, mąką ziemniaczaną, kaszą manną, śmietaną i sokiem z cytryny przekładamy do miski, mieszamy łyżką do wstępnego połączenia składników, a następnie miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbijamy 2 jajka i gdy połączy się z masą dodajemy kolejne dwa i czynność powtarzamy do wyczerpania jajek.
    • Na koniec, nie przerywając miksowania, małym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło i czekamy, aż połączy się z masą.
    • Gotową masę wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni opcja góra dół i pieczemy 1,5 h do momentu, aż masa serowa będzie całkowicie ścięta i sprężysta zarazem. Po 1 godzinie sernik przykrywamy papierem do pieczenia, aby za bardzo nam się nie spiekł.
    • Gotowy sernik zostawiamy na 30 minut w wyłączonym i zamkniętym piekarniku i na kolejne 30 minut w lekko uchylonym. Następnie sernik wyjmujemy, przekładamy na kratkę i studzimy tak jeszcze przez 1 godzinę, po czym wkładamy na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z formy, otrzepujemy z pozostałości bułki tartej i odklejamy papier do pieczenia.
    • Odkrawamy przypieczone części sernika, następnie kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem. Rozgniecioną masę dzielimy na 3 części, przekładamy do miseczek i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Jeżeli masę serową przygotowujemy wcześniej, to najpierw wkładamy ją do lodówki i dopiero przed formowaniem pralin na 30 minut do zamrażalnika.
  • Masa makowa
    • Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy na sicie o drobnych oczkach i mielimy 3-4 krotnie w maszynce o jak najmniejszych oczkach.
    • Masło razem z cukrem waniliowym rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i mieszamy do połączenia składników.
    • Zmieloną masę makową łączymy z rozpuszczonym masłem z miodem, śmietanką kremówką oraz bakaliami i mieszamy do połączenia składników.
    • Gotową masę dzielimy na 3 części, przekładamy do miseczek i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Jeżeli masę makową przygotowujemy wcześniej, to najpierw wkładamy ją do lodówki i dopiero przed formowaniem pralin na 30 minut do zamrażalnika.
  • Czekoladowa otoczka
    • Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o kilku ważnych zasadach:
      1. Do garnka nalewamy tyle wody, aby miseczka oparta na garnku jej NIE dotykała. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą pary wodnej.
      2. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień na najmniejszy gaz, tak aby woda tylko odrobinę bulgotała.
      3. Czekoladę łamiemy na kawałki
      4. Miskę układamy na garnku razem z połamaną czekoladą i masłem i rozpoczynamy proces rozpuszczania. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, możemy od czasu do czasu pomieszać delikatnie łyżką, tak aby czekolada utworzyła z masłem jednolitą, kremową konsystencję.
      5. Aby nie dopuścić do zważenia czekolady, pilnujemy, aby nie przekroczyła określonej temperatury – 46 stopni C w przypadku czekolady białej i mlecznej oraz 48 stopni C w przypadku czekolady gorzkiej. Jeżeli nie posiadasz termometru i nie jesteś w stanie zmierzyć temperatury, postępuj bardzo ostrożnie według punktów 1-4.
    • Gotową polewę przelewamy do wąskiego naczynia, po to aby łatwiej nam było maczać praliny.
  • Mus truskawkowy
    • Truskawki przekładamy do rondelka i miksujemy za pomocą ręcznego blednera na gładki mus. Następnie przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach i ponownie przekładamy do rondelka.
    • Żelatynę wsypujemy do rondelka, dodajemy zimną wodę i czekamy chwilę, aż żelatyna napęcznieje.
    • Napeczniałą żelatynę wraz z cukrem dodajemy do truskawkowego musu i podgrzewamy chwilę na małym gazie do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę dodajemy do truskawkowego musu tuż przed polaniem pralin.
  • Formowanie pralin
    • Zmrożoną masę makową wyjmujemy partiami z zamrażalnika i formujemy dłońmi kuleczki o średnicy 1,5-2 cm. Kuleczki układamy na płaskim naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie nabieramy zmrożoną masę serową i obtaczamy nią makowe kuleczki, tak aby otrzymać kulki o średnicy ok. 4 cm. Tak uformowane praliny układamy na płaskim naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy na 1 h do zamrażalnika.
    • Zmrożone praliny wyjmujemy z zamrażalnika partiami po ok. 6-7 sztuk, po to by za bardzo się nie rozgrzały podczas maczania w czekoladzie. W każdą pralinę wbijamy wykałaczkę (ale niezbyt głęboko) i zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, następnie obkręcamy, aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Czekamy, aż czekolada zastygnie i wtedy praliny układamy na płaskim naczyniu, wyłożonym papierem do pieczenia. Po chwili wyjmujemy wykałaczki, a dziurę po wykałaczce zasklepiamy rozpuszczoną czekoladą, nakładając odrobinę łyżeczką i rozsmarowując. Praliny wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby czekolada dobrze zastygła.
    • Praliny wyjmujemy z lodówki, przekładamy na kratkę i polewamy truskawkowym musem. Na koniec posypujemy jadalnym brokatem. Tak przygotowane praliny wkładamy na 1 godzinę do lodówki do zastygnięcia musu.
    • Gotowe praliny przechowujemy w lodówce. Tuż przed podaniem przekładamy do papilotek.

 

Słodkich świąt życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

 

Praliny z czekoladą

Świąteczne praliny serowo-makowe

 

Praliny z czekoladą

Świąteczne praliny serowo-makowe

 

Praliny z czekoladą

Świąteczne praliny serowo-makowe

 

Praliny z czekoladą

Świąteczne praliny serowo-makowe

 

Praliny z czekoladą

Świąteczne praliny serowo-makowe

 

Praliny z czekoladą

Świąteczne praliny serowo-makowe

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress