• Bułki

Rollmaki, czyli zakręcone, drożdżowe bułeczki z makiem

Ciastka na bazie mąki pszennej, drożdży, jaj, cukru, mleka wypełnione masą makową z niebieskiego maku, miodu, masła, śmietanki kremówki, orzechów włoskich, migdałów i rodzynek oblane lukrem

 

Kategoria: Desery → Ciastka i Ciasteczka

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: 20 bułeczek o średnicy 10 cm

Przygotowanie: 3 h (45 minut na przygotowanie ciasta i masy makowej, 2 h na wyrastanie ciasta, 15 minut na pieczenie) + 12 godzin na moczenie maku

 

Składniki:

  • Ciasto
    • ½ kg mąki pszennej luksusowej typ 550
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 jajko + 4 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • 150 g drobnego cukru
    • 100 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
    • 50 g masła (roztopione, w temperaturze pokojowej)
  • Masa makowa*
    • 200 g niebieskiego maku
    • 400 ml wrzątku
    • 40 g masła
    • 15 g cukru waniliowego
    • 80 g miodu
    • 50 ml śmietanki tortowej 36%
    • 40 g włoskich orzechów (drobno posiekane)
    • 50 g blanszowanych migdałów (drobno posiekane)
    • 50 g rodzynek lub innych suszonych owoców: żurawiny, moreli, daktyli (drobno pokrojone)
  • Lukier
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki gorącej wody
    • 2 łyżeczki soku z cytryny

* dla leniuszków proponuje gotową masę makową, ale ta domowa smakuje o niebo lepiej :)

 

Przygotowanie:

  • Ciasto
    • W pierwszej kolejności robimy zaczyn drożdżowy. Drożdże rozpuszczamy w szklanej miseczce z dodatkiem ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Ciepłe mleko pobudzą drożdże do pracy, ale zbyt gorące po prostu je zabija i nie wyrastają. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. W tym czasie zaczyn powinien zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Jeżeli zaczyn nie wyrósł, należy sporządzić nowy.
    • Jajko + żółtka miksujemy wraz z cukrem do momentu uzyskania jasnożółtej, puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, wlewamy zaczyn, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, po czym rozpoczynamy wyrabianie w robocie kuchennym z końcówką hak (2 bieg w 4 stopniowej skali). Gdy składniki się połączą wlewamy roztopione masło (masło powinno być w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeżeli wyrobione ciasto przykleja nam się do rąk, to dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo.
    • Wyrobione ciasto przekładamy do dużej, szklanej miski, nakrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni opcja góra-dół na ok. od 30 minut do nawet 2 godzin. Czas wyrastania zależy od drożdży – czasem wystarczy 30 minut, innym razem potrzeba 2 godzin. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość i utworzyć gładką kopułkę.
  • Masa makowa
    • Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy na sicie o drobnych oczkach i mielimy 3-4 krotnie w maszynce o jak najmniejszych oczkach.
    • Masło razem z cukrem waniliowym rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i mieszamy do połączenia składników.
    • Zmieloną masę makową łączymy z rozpuszczonym masłem z miodem, śmietanką kremówką oraz bakaliami i mieszamy do połączenia składników.
  • Lukier
    • Cukier puder rozprowadzamy z wodą i sokiem z cytryny, do momentu otrzymania białej, jednolitej masy. W razie potrzeby gęstość regulujemy dodając cukier lub wodę.
  • Co dalej?
    • Ciasto przekładamy na stolnicę lub silikonową matę obsypaną mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy masę makową (zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca przy jednym z dłuższych boków, tak aby można było skleić ciasto) i zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Następnie kroimy na 2,5 cm plastry, korygujemy kształt, tak by były okrągłe i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając spory odstęp między bułeczkami, pamiętając o tym, że urosną w trakcie pieczenia. Przy blasze o wymiarach 35 x 45 cm bułeczki pieczemy na 2 razy.
    • Bułeczki wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 40 stopni opcja góra-dół do częściowego wyrośnięcia. Następnie bez wyjmowania ustawiamy piekarnik na 180 stopni opcja góra dół i pieczemy ok. 15 minut, do momentu, aż bułeczki się przyrumienią (czas 15 minut liczymy łącznie z nagrzewaniem piekarnika do 180 stopni).
    • Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia i polewamy lukrem.

 

Słodkich świąt życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

 

Drożdżowe bułeczki

Rollmaki, czyli zakręcone, drożdżowe bułeczki z makiem

 

Drożdżowe bułeczki

Rollmaki, czyli zakręcone, drożdżowe bułeczki z makiem

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress