Śledź po grecku

Kawałki filetów śledziowych schowane pod cebulowo-marchewkową pierzynką

 

Wigilia bez śledzia to jak ….. nie wiem co :) U Lutoborskich na wigilijnym stole królują śledzie i zawsze można znaleźć jakiegoś dla siebie. Tym razem jeden z moich ulubionych śledzi – śledź po grecku pod słodko-kwaśną pierzynką z cebuli, marchewki i przecieru pomidorowego :)

 

Kategoria: Dania rybne i Owoce morza

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa

 

Porcja: Naczynie o średnicy 12 cm i wysokości 15 cm

Czas przygotowania: 40 minut + 2 doby na leżakowanie

 

Składniki:

  • 4 filety śledziowe ok. 400 g (pokrojone w paski o grubości 2 cm)
  • 2 średnie cebule ok. 200 g (pokrojone w półpiórka)
  • 2 średnie marchewki ok. 200 g (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 120 ml wody
  • 60 ml octu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia
  • Mleko pasteryzowane

 

Przygotowanie:

  • Filety śledziowe płuczemy zimną wodą, zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 30-60 minut. Dzięki moczeniu pozbywamy się nadmiaru soli i śledzie stają się delikatniejsze. Następnie znów płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
  • Pokrojoną cebulę i startą marchewkę podsmażamy ok. 5 minut na dwóch oddzielnych patelniach na odrobinie oleju rzepakowego. Dolewamy po ok. 100 ml wody na każdą patelnię i dusimy warzywa przez kolejne 10-15 minut, do momentu aż staną się półtwarde. Na koniec cebulę i marchewkę łączymy i mieszamy do połączenia składników.
  • Do rondelka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu zagotowania. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Sos odstawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z warzywami i mieszamy do połączenia składników.
  • Kawałki śledzia i warzywa układamy warstwami, zaczynając od śledzia na dnie naczynia – łącznie ok. 3 warstwy. Tak przygotowanego śledzia przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy na 1 dobę do lodówki. Po 1 dniu leżakowania wszystko razem mieszamy i ponownie odstawiamy na 1 dobę do lodówki.

 

Śledzie

Śledź po grecku

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress